Islamska država

Džihadisti stižu preko Turske, financira ih Katar?

Vijesti / Flash | 20. 08. 2014. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadska organizacija Islamska država ima više od 50.000 boraca u Siriji, a samo prošlog mjeseca regrutirala je 6.000 ljudi, priopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

''Broj boraca Islamske države prešao je 50.000 u Siriji, od kojih 20.000 nisu Sirijci - izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

''U srpnju je zabilježena najmasovnija regrutacija otkad se grupa 2013. godine pojavila u Siriji - 6.000 novih boraca'', dodao je Abdel Rahman, prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, među novim regrutima je više od 1.000 ljudi iz Čečenije, Europe i arapskih zemalja, kao i kineskih muslimana, a većina pridošlica stigla je u Siriju preko Turske. Ostatak čine dezerteri iz redova drugih oružanih grupa, uključujući Front al Nusra, ogranak Al Kaide.

Islamska država je nastala od jednog ogranka Al Kaide, ali se odvojila od te terorističke organizacije.

U početku je surađivala s pojedinim naoružanim opozicijskim grupama u Siriji, ali u siječnju je izazvala sukob zlostavljanjem suparničkih pobunjenika i civila.

Njemački ministar izravno je u intervjuu u srijedu označio Katar kao zemlju koja financira džihadiste Islamske države.

''Takva situacija uvijek ima prošlost'', izjavio je na tv stanici ZDF ministar za razvoj Gerd Mueller iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

''Tko financira te jedinice?", upitao se. "Pomišljam na Katar".

Ministar gospodarstva, socijaldemokratski zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel ocijenio je u utorak kako međunarodna zajednica neće izbjeći "raspravu o tome tko je sada i u prošlosti dao financijska sredstva za naoružavanje IS".

Dodao je da se "to nije moglo napraviti bez novca", no nije imenovao nijednu zemlju.

Njemačka bi idućih dana trebala odlučiti o mogućoj isporuci oružja Kurdima koji se bore protiv džihadista na sjeveru Iraka, što izaziva polemiku u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close