Noćna mora Japana počinje

Džihadisti pogubili i drugog japanskog taoca, provjerava se autentičnost snimke

Vijesti / Flash | 31. 01. 2015. u 22:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremisti Islamske države objavili su u subotu video snimak na internetu navodeći da su, odsijecanjem glave ubili i drugog japanskog taoca, Kenjija Gotoa, priopćila je monitoring grupa SITE, prenosi agencija Reuters.

Britanska agencija je prenijela da japanska vlada provjerava vjerodostojnost videa, na kojem je prikazana jedna osoba s kapuljačom i nožem koji drži na vratu Japanca, a zatim je prikazano tijelo japanskog novinara na kome je postavljena njegova glava.

Obraćajući se japanskom premijeru Shinzo Abeu, osoba s nožem je rekla: "Zbog vaše nepromišljene odluke da sudjelujete u ratu u kojem ne možete pobijediti, ovaj nož ne samo da će ubiti Kenjija već će biti iskorišten i da prolije krv kad god naiđemo na vaše ljude. Noćna mora za Japan je počela", rekao je on, prenosi Reuters.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova rekao je u subotu ranije da su pregovori s džihadistima Islamske države koji su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj točki", prenijela je japanska televizija NHK.

Jasihude Nakajama koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rješavanje talačke krize u Amanu - rekao je u petak navečer novinarima u jordanskoj prijestolnici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japanski novinar Kenji Gotoa, prenosi AFP.

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastoje utvrditi vjerodostojnost snimka Islamske države na kojem tvrdi da je odsjecanjem glave ubila japanskog taoca, priopćila je Bijela kuća, dodajući da Washington najoštrije osuđuje tu ekstremističku grupu.

‘’Pogledali smo snimak na kojem se tvrdi da su japanskog državljanina Kenjija Gotoa ubili pripadnici terorističke grupe IS’’, priopćila je predstavnica Nacionalnog vijeća za sigurnost Bernadette Meehan.

‘’Radimo na tome da potvrdimo autentičnost snimka. SAD najoštrije osuđuje djelovanje IS i zahtijevamo da momentalno puste na slobodu preostale taoce. Solidariziramo se s našim saveznikom Japanom’’, navela je Meehan.

Japanska televizija NHK je prenijela da japanska vlada takođe provjerava autentičnost snimke.

Podsjetimo, teroristička organizacija ISIS je 20. siječnja objavila video snimak u kojem prijeti da će ubiti dva japanska taoca ako za njih u roku od 72 sata ne bude plaćena otkupnina od 200 milijuna dolara.

To je bilo prvi put da ISIS prijeti ubijanjem ili traži otkupninu za Japance. U ljeto prošle godine militanti su objavili video snimke u kojima su prijetili ubojstvom novinara koji su bili državljani Velike Britanije i Sjedinjenih Američki Država, te su ih na kraju i pogubili.

Novinari James Foley i Steven Sotloff, koji su ubijeni, bili su prikazani na isti način kao i dvojica Japanaca u današnjem video snimku.

Kopirati
Drag cursor here to close