mjere sigurnosti

Džihadisti ostaju bez australskog državljanstva

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australijski premijer Tony Abbott najavio je danas nove mjere sigurnosti uključujući oduzimanje državljanstva onim dvojnim državljanima povezanim s terorizmom.

Canberra je na visoku razinu podigla prijetnje od terorizma u rujnu prošle godine i od tada je izvela niz racija zbog alarma koji je izazvao odlazak najmanje 110 Australijanaca u Irak i Siriju da se bore na strani Islamske države (IS), a od kojih se više od 30 vratilo kući uz udvostručavanje broja istraga za terorizam za samo godinu dana.

''Po svim mjerilima, prijetnja Australiji se pogoršava. Broj stranih boraca je porastao. Broj poznatih simpatizera i pristalica ekstremizma je porastao. Broj potencijalnih terorista kod kuće, raste'', rekao je Abbott i dodao da mora da se uradi još, mada je Canberra "upumpala" 630 milijuna australijskih dolara od kolovoza za mjere kontraterorizma'', prenijela je agencija AFP.

''Proglašenjem kalifata, islamski kult smrti (IS) proglasio je rat svijetu'', rekao je Abbott i ukazao na "uspon usamljenih vukova napadača" koji radikaliziraju komunikaciju na internetu - preko društvenih mreža, u korist IS-a od kojih je 20 uhićrno u skladu sa zakonima protiv terorizma, samo u posljednjih šest mjeseci, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close