Vrši se pritisak?

Džaferović: Sakib Softić je ovlašteni agent BiH

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 17:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je održana pres konferencija NDP-a na kojoj je najavljeno pokretanje kaznene odgovornosti protiv Šefika Džaferovića, Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića zbog revizije tužbe. Iz NDP-a tvrde da Sakib Softić nema legitimitet.

 

Šefik Džaferović je za N1 kazao da se radi se o najobičnijem pritisku na BiH da ne podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu.

"Ne treba podlijegati pritisku već nastaviti raditi na slučaju. Ako postoje kredibilne činjenice i dokazi da BiH podnese reviziju, BiH to treba uraditi. Sakib Softić je ovlašteni agent BiH. Ako se pitanje njegovog legimiteta bude osporavalo, jedini tko može procijeniti i donijeti odluku je Međunarodni sud pravde u Hagu", kazao je Džaferović.

Naglasio je da to ne treba raditi ni NDP, niti bilo tko drugi.

"Mislim i imam pravo misliti, jer mogu iznijeti argumentaciju, da je Softić ovlašteni agent BiH jer se radi o postupku revizije u okviru postupka u kojem je on ovlašten da zastupa BiH", rekao je Džaferović za N1.

Istaknuo je da je presuda donesena i da se sada radi o reviziji protiv te presude.

"Ovo nije nikakva nova tužba već revizija u odnosu na raniju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu", izjavio je predsjedavajući PD Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić izjavio je povodom reakcija srpskih političara na najavu revizije Tužbe BiH protiv Srbije da prijetnje BiH i bošnjačkom narodu ukolio pokrenu proces revizije "jasno pokazuju strah od istine koja bi bila utvrđena u jednom takvom procesu pred međunarodnim relevantnim sudskim instancama".

''Histerične izjave, i prijetnje srpskih političara, ostrašćenih sljedbenika Miloševićeve i Karadžićeve zločinačke politike koja je imala i ima za cilj uništenje države BiH i bošnjačkog naroda kao matičnog naroda ove države, pokazuju njihovu svijest o krivici Srbije i tzv. RS koja je dokazana u prethodnom postupku za genocid u Srebrenici a u novom nepristrasnom suđenju bi bila potvrđena činjenica da je genocidna tvorevina RS nastala kao direktni rezultat sudjelovanja vojnih snaga Srbije na tlu suverene RBiH u tijeku genocida i agresije'', smatra Tokić.

Dodao je da bi takva kompletna istina potvrđena sudskom presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu dovela do automatskog ukidanja genocidom nastale RS za koju predstavnici aktualnog političkog, akademskog i vjerskog života Srbije i manjeg bh. entiteta svojataju kao najveći uspjeh srpskog ratovanja i politike u posljednjih dvije stotine godina, priopćeno je, između ostalog, iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

Podsjetimo, Nezavisne novine su objavile da je Sakib Softić, bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, prema svim relevantnim i dostupnim podacima više nema legitimitet zastupanja BiH, jer mu je istekao mandat, a novi nikada nije obnovljen.

Naime, Fondacija "Pravda za BiH", koja financira troškove tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, svojevremeno je, negdje 2010. godine, od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su bili u tadašnjoj postavi Predsjedništva BiH uz Nebojšu Radmanovića, zatražila obnovu Softićevog mandata, no njih dvojica im na taj zahtjev, navodno, nikada nisu odgovorila.

Podsjetimo također i da su  predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović izjavili kako su protiv ponovnog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

Čović smatra kako bi takva tužba napravila kolaps u funkcioniranu vlasti BiH, dok je Dodik kazao kako je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane.

Isto je rekao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, navodeći da bi pokretanje takve tužbe moglo biti uvod u novu krizu. Također, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, rekao je kako bi revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije bila bi velika greška i ponovo bi nas okrenula prema prošlosti, umjesto da zajednički gradimo budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close