Započelo suđenje

Đuro Matuzović i ostali na Sudu u Sarajevu: Nismo krivi

Vijesti / Flash | 18. 03. 2017. u 07:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je počelo suđenje devetorici bivših pripadnika HVO-a za zločine u Orašju. Njih se, kako tvrdi Tužiteljstvo BiH, tereti za ubojstva, zlostavljanja, silovanja i ostale zločine počinjene u razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1993.

Nakon čitanja optužnice Tužiteljstva BiH, sva devetorica optuženih izjasnila su se da nisu kriva, prenio je N1.

Bivši pripadnici HVO-a uhićeni su na katolički blagdan Svih svetih prošle godine, a slučaj je izazvao veliku napetost između BiH i Hrvatske. Bili su uhićeni Đuro Matuzović (1952.), Ivo Oršolić (1952.), Tado Oršolić (1960.), Marko Dominković (1962.), Joso Nedić (1956.), Marko Baotić (1948.), Marko Blažanović (1955.), Mato Živković (1964.), Anto Živković (1969.), Stijepo Đurić (1965.) te su nakon određenog vremena provedenoga u zatvoru pušteni na slobodu.

Nakon uhićenja postupajući tužitelj je kao jedan od razloga za određivanje mjera pritvora za sve osumnjičene naveo da postoji potencijalna opasnost od bijega jer svi uhićeni imaju putovnicu BiH i Hrvatske.

Drugi glavni razlog za određivanje mjera pritvora bio u činjenici da je moguć utjecaj na svjedoke koji bi u idućoj fazi trebali biti ispitani. Bivši pripadnici HVO-a cijelo su vrijeme poručivali kako nisu odgovorni niti su počinili djela koja im se stavlja na teret.

U Orašju su bili organizirani i prosvjedi potpore uhićenim braniteljima, a u Hrvatskoj su uhićenja bila tema sjednica Vlade i drugih tijela. Bivši pripadnici HVO-a uvjereni su da će dokazati nevinost i da će pravda pobijediti.

Kopirati
Drag cursor here to close