Poticaji i pazari

Država koja vas čeka raširenih džepova

Kolumna / Kolumne | 13. 10. 2015. u 08:25 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako želite da vam dijete dobije JMBG, uzmite papir iz općine odnesite ga u policiju, pa ga iz policije vratite u općinu. U oba slučaja čekat ćete da se po pečat ode u drugu prostoriju. To je vaše glumljenje državnog službenika i neuobičajena procedura za dobivanje broja pod kojim će vaše dijete nekad popisati u ovoj državi u kojoj se popis više ne spominje. Jer, vrijeme galame o popisima je nakon galame o koalicijama prošlo.

Uobičajena procedura, u kojoj se država brine za JMBG i doček svog novog stanovnika, je taj da ćete, kako vam kažu, pričekati dvadesetak dana i doći, kako vam prešute, nekoliko puta provjeriti je li procedura gotova i može li novi stanovnik BiH dobiti svoj broj. Tako država brine o nama.

Druga je briga ta da ćete, kad već možete uzeti državi nešto što se zove dječji doplatak, a moglo bi se zbog visine i brzine zvati iscjedak, predavši papire na Socijalno, zivkati ljubaznu tetu i pitati ju je li gotova potvrda da vašem djetetu država duguje novac. Jer, Socijalnom treba socijalna pomoć, pa nemaju novca za omotnice i papir kojim bi vas obavijestili da ste stekli pravo na doplatak. A ljubaznost škrte države past će na leđa ljubazne tete, pa će vam skrivajući pogled reći da ove godine dječji doplatci malo brže stižu nego ranijih godina. Dakle, rođeni u jesen ove godine, bit će isplaćeni u proljeće sljedeće godine, a ne na ljeto, kako je to bilo do sada. Tako barem kaže brižna teta u ime nebrižne države.

No, da ne bismo pomislili da država nije brza, pobrinula se nova Uredba o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem, koja nije ništa drugo nego uvlačenje gologuze države u dobro podmazanu pozadinu banaka. Svatko onaj tko se bavi nekim poslom u okruženju koje liči na kakav logor gladnih poreznih usta i bahatih inspektora otvorenih džepova, mora u banku svaki dan odnijeti ono što je na famoznim fiskalnim kasama prikazao kao dobit prethodnog dana.

Dakle, da bi banke vrtjele što više novca i smilovale se šupljem entitetu te mu odobrile kredit, brižna je država, odnosno šuplji entitet, ubrzalo mrcvarenje ionako izmrcvarenih poduzetnika. Samo da bi glatko ušle u dobro podmazane pozadine i spriječile ustanak jedinih koji u ovoj državi znaju što je bunt.

Uvlačenjem bankama u otvore, za kredit od 200 milijuna KM, smirit će šuplja Federacija gladne i izvarane umirovljenike. Tako država smiruje stvari udarajući još više na one što, kako-tako, privređuju i zadužujući one koji po uobičajenom proceduri JMBG dobiju za dvadeset dana, a doplatak nakon nekoliko godišnjih doba.

I dok vi trčkarate od vrata do vrata čekajući potvrde na papiru nabavljenom u sumnjivom tenderu i pečat koji vam daje tajnica u zabačenom uredu, država smišlja kako da vas otjera odavde. Netko sebe pretvori u boga za četiri godine mandata i procijeni život na 400 KM iscijeđenog doplatka, digne ruku za zakon i gleda kako trčkarate pognute glave po uobičajenim procedurama da bi iz svoga sve plićeg trpali u njihov rašireni džep.

Kopirati
Drag cursor here to close