Izmjene zakona

Država će samu sebe kazniti s 20.000 KM

Vijesti / Flash | 08. 10. 2015. u 16:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH, koji je predložila Vlada FBiH, usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH. Predložene izmjene i dopune neophodno je donijeti radi usklađivanja Zakona o proračunima u FBiH sa Zakonom o prekršajima, a one propisuju obaveze donošenja provedbenih akata koji se odnose na fiskalnu procjenu posljedica na proračun.

Propisana je i mogućnost izvršavanja pojedinih stvorenih obaveza za vrijeme trajanja odluke o privremenom financiranju, obaveza pokrića ukupno ostvarenog deficita i preciznije je utvrđena odredba člana 81. Zakona koja se odnosi na županijske proračunske inspektore, navodi se u obrazloženju zakona.

Prema zakonu, Ministarstvo financija FBiH dužno je podnositi Vladi na razmatranje periodične konsolidirane financijske izvještaje za sve nivoe vlasti u roku od 40 dana po isteku obračunskog perioda, a za period od 1. siječnja do 31. prosinca do 25. travnja tekuće godine.

Proračunski korisnici dužni su dostaviti periodične izvještaje za periode: od 1. siječnja do 31. ožujka, od 1. siječnja do 30. lipnja i od 1. siječnja do 30. rujna Ministarstvu financija u roku od 20 dana po isteku obračunskog perioda, a za period od 1. siječnja do 31. prosinca do 28. veljače tekuće godine.

Ovim zakonom povećani su iznosi kazni od 1.000 do 3.000 na „3.000 do 20.000 KM“, te od 2.500 do 3.000 na „5.000 KM do 20.000 KM“.

Kaznom od 3.000 do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba proračunskog korisnika, odgovorna osoba vanproračunskog fonda, nositelj izvršne vlasti županije, grada ili općine, nadležan za proračun ili druga odgovorna osoba, ako ne uspostavi i ne vodi registar proračunskih korisnika, izradi prijedlog financijskog plana suprotno odredbama ovog zakona, izvrši isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnicima prava, u visini iznad iznosa planiranih sredstava u proračunu za te namjene, ne podnese konsolidirani periodični i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prethodnu fiskalnu godinu, ne primjenjuje sistem proračunskog računovodstva na način propisan ovim zakonom, ne osigura postojanje sistema interne kontrole u skladu s međunarodnim standardima interne kontrole i ako ne podnosi periodične financijske izvještaje.

Također, kaznit će se ako do 1. ožujka tekuće godine ministarstvu financija ne dostavi prijedlog prioriteta za izradu DOB-a za narednu godinu i ako do 15. kolovoza tekuće godine ministarstvu financija ne dostavi sve proračunske zahtjeve za narednu godinu, te ne popuni Izjavu o fiskalnoj odgovornosti i istu ne dostavi nadležnom ministarstvu.

Kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba proračunskog korisnika, odgovorna osoba vanproračunskog fonda, nositelj izvršne vlasti županije, grada ili općine, nadležan za proračun ili druga odgovorna osoba ako odobri preuzimanje obaveza na teret proračuna tekuće godine suprotno namjeni i visini utvrđenoj u posebnom dijelu proračuna, te ako postupak zaduženja provedu suprotno zakonu.

Istim iznosom kaznit će se ako u periodu privremenog finansiranja poveća broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. decembra prethodne godine ili započne nove ili proširene programe i aktivnosti i ako stvore obaveze iznad iznosa odobrenog operativnog budžeta kroz operativne planove za tog budžetskog korisnika, kao i ako ne omogući nesmetano obavljanje budžetskog nadzora, odbije učestvovati u postupku nadzora ili na zahtjev inspektora budžetskog nadzora odbije dati na uvid svu potrebnu dokumentaciju.

Ovaj zakon, ako sutra na vanrednom zasjedanju usvoji i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close