Poštovati sve žrtve

Drugim narodima je teško priznati da su u pravednoj borbi činili zločine

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 06:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U Srbiji je sada generacija političara koji se ne stide govorit ono što misli njihov narod i ne mislim da istina može vrijeđati bilo koga, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin, prenosi Tanjug.

"U vojnoj akciji Oluja iz Hrvatske je protjerano 250.000 Srba i to je tužan dan za nas. Hoćemo li zbog toga pokvariti naše odnose sa Zagrebom? Ne vjerujem", rekao je Vulin.

Koliko znam, rekao je on, ni jedna relevantna organizacija koja zastupa Srbe u Saboru i uopće u političkom životu neće sudjelovati u obilježavanju 20. godišnjice "Oluje".

"Hoće li neko pojedinačno sudjelovati, ne znam. Uostalom, u čemu sudjelovati? U obilježavanju toga da su im protjerani sunarodnjaci? Koji to Srbin može učiniti i tko bi to uopće mogao tražiti od Srba"? upitao je Vulin.

Na konstataciju da ga je "Jutarnji list" prozvao Vučićev "ministrom za Hrvatsku", zbog onog što je govorio o kardinalu Stepincu, na Jadovnu, o Anti Gotovini, Vulin je rekao da to nisu njegovi stavovi, "to je povijesna istina", navodeći da još čeka da mu "Ante Gotovina kaže da nije ustaša".

"Kada Židov (Efraim Zuroff) govori, on ima pravo da kaže da je Stepinac sramota za Rimokatoličku crkvu, o tome predsjednica i cijela hrvatska vlada šute. A kad Srbin isto govori, onda mu se otvori nebo i zemlja. Dakle, u Hrvatskoj Srbin ne smije da kaže da Stepinac nije svetac i Srbin ne smije govoriti o ustaštvu ", rekao je Vulin.

On je ukazao na to da su Srbi u proteklim desetljećima pokazali sposobnost da se suoče s vlastitim pogreškama, da se suoče sa ljudima koji su vršili zločine u njihovo ime.

"Prve presude za zločine u BiH donesene su ovdje, u Srbiji, prije Haškog tribunala, bez pritiska međunarodne zajednice, u vrijeme kada smo bili pod sankcijama. Većina drugih naroda to nije učinila. Njima je, izgleda, teško da izađu iz svoje uloge pravedne borbe i dođu do toga da su u toj pravednoj borbi činili zločine.

Koliko jama, Jasenovaca, Jadovna, Bratunaca je potrebno da bi netko, bilo tko, iz bilo kojeg naroda u okruženju koji su sudjelovali u svemu tome, rekao: Ja postujem srpski žrtve i izvinite ", kazao je Vulin.

Kopirati
Drag cursor here to close