odgođeno

Druge obveze zastupnika spriječile proračun HNŽ-a

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog obveza dijela zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na zasjedanju Doma naroda Federacije BiH u Sarajevu, sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta je i bit će nastavljena u srijedu, kada će se zastupnici izjašnjavati o prijedlogu županijskog proračuna za 2015. godinu.

Kako je prije početka sjednice kazao predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago (SDA), predstavnici HDZ-a BiH i SDA proteklih su dana predložili određene popravke u prijedlogu proračuna.

''Dogovorili smo preraspodjelu otprilike pet milijuna maraka unutar proračuna i to se uglavnom odnosi na povećanje financiranja visokog obrazovanja, izdatke za socijalnu zaštitu, medije, rekonstrukciju školskih objekata. Ako ti amandmani prođu SDA će podržati proračun'', kazao je Špago.

Tomislav Martinović (HDZ BiH) dodao je kako prijedlog preraspodjele sredstava podrazumijeva i određene uštede u proračunu.

''Smjer cijele ove priče je da se proračunski korisnici uozbilje. Prema zaključku koji ćemo usvojiti na Skupštini, nova vlada napravit će plan štednje ne bi li se financije u HNŽ-u stabilizirale, kako bismo u 2015. godini mogli poštovati sve obveze prema proračunskim korisnicima'', kazao je Martinović.

Dodao je kako će se uglavnom štedjeti na materijalnim troškovima, a plaće proračunskih korisnika neće se dirati.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade HNŽ-a, Martinović i Špago kazali su kako vjeruju da će se nakon uspostave vlasti na državnoj i federalnoj razini stvoriti preduvjeti da se taj posao vrlo brzo završi i u HNŽ-u.

Prije prekida sjednice Skupštine HNŽ-a zastupnici su razmatrali i usvojili Program rada Skupštine HNŽ-a. Tim dokumentom definirane su smjernice rada tog zakonodavnog tijela u tekućoj godini.

Pored redovitih sjednica Programom rada predviđeno je i održavanje četiriju tematskih sjednica Skupštine HNŽ-a na kojim će biti razmatrano stanje u zdravstvenim ustanovama, zatim raspodjela javnih prihoda, analiza stanja gospodarstva i tematska sjednica na kojoj će se zastupnici baviti položajem i stanjem osoba s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close