bez promjena

Druga godišnjica masovnih demonstracija u BiH: Građani poručuju da je vrijeme za novi 5. veljače

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 11:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platou ispred spaljene zgrade Sodaso danas se u Tuzli okupilo stotinjak građana, koji obilježavaju drugu godišnjicu od početka masovnih demonstracija koje su rezultirale smjenom tadašnje postave Vlade Tuzlanske županije.

Demonstracije su se iz Tuzle proširile na ostale gradove u Bosni i Hercegovini, u kojima su radnici privatizacijama opljačkanih poduzeća i mladi bez posla, prosvjedovali zbog besperspektivnosti.

Obilježavanje je počelo minutom šutnje i učenjem Fatihe ubijenim civilima Sarajeva, koji su na današnji dan stradali u masakru na pijaci Markale 1994. godine.

"Situacija je danas puno gora. Sve je mnogo jasnije ako se zamislite nad podatkom da je 70.000 mladih napustilo državu zbog toga što nisu sinovi i kćeri nekih bogataša koji bi ih mogli uhljebiti. Tvornice su bez radnika, a u ovom trenutku nedaleko od ovog mjesta radnici Livnice su u štrajku glađu", rekao je Sakib Kopić iz Sindikata Solidarnost.

Ukoliko vlasti nastave provoditi "diktaturu", nova veljače je blizu, poručio je Kopić.

Elvis Kušljugić, aktivist istog Sindikata, podsjetio je da je današnji datum najvažniji dan u obilježavanju novije povijesti u borbi za radnička prava.

"Mladi putuju na ekskurzije, pa makar tamo mogu vidjeti kako izgledaju uređene države i normalna društva. Ako im je ovdje dobro, onda nisu naučili lekciju od 5. veljače 2014. godine, a ja se nadam da će je nekad naučiti. Političari u BiH razumiju samo jezik sile i jezik mase. Vode se isključivo vlastitim interesima i ambicijama, a mi ispaštamo, jer oni ne vide dalje od svog nosa", izjavio je Kušljugić i dodao da se nada da će se "narodi ove države probuditi i prestati pružati podršku samo iz toplih domova".

Nakon skupa ispred zgrade Sodaso sudionici okupljanja najavili su da će otići u Livnicu, kako bi pružili podršku radnicima koji su već 12. dan u štrajku glađu zbog borbe za ostvarivanje svojih radničkih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close