Idlib

Dramatične borbe u drugom po veličini sirijskim gradom; Izdaja i pogubljenje!

Vijesti / Svijet | 29. 10. 2014. u 10:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zamalo je u ponedjeljak navečer izgubio kontrolu nad drugim sirijskim gradom nakon združenog napada džihadista Islamske države i pripadnika radikalne skupine Jabhat al-Nusra koji su upali u guvernerov ured u provincijskoj prijestolnici Idlibu i počeli pogubljivati zarobljene sirijske časnike.

''Pobijeni su'', glasila je uznemirujuća poruka poslana al-Asadu u Damask prije nego li su sirijske trupe opet preuzele kontrolu nad Idlibom.

Procjenjuje se da su džihadisti do tog trenutka pogubili najmanje 70 sirijskih vojnika, od toga i mnoge istaknute vojne dužnosnike.

Istočni sirijski grad Raqqa već je mjesecima pod kontrolom Islamske države.

Štoviše, džihadisti su ga proglasili svojom prijestolnicom. Idlib je smješten na strateški iznimno važnom mjestu između Alepa i Latakije na obali.

Pad Idliba bio bi razoran udarac sirijskoj vladi.

U jednom trenutku, Bašaru al-Asadu poslana je poruka iz Idliba u kojoj je stajalo da je grad pao nakon što su sigurnosne snage i policija prešli na stranu džihadista. Mnogi su, ustvari, predali kontrolu nad zgradom. Ali čistom srećom, sirijska vojska na granicama grada nije primila tu informaciju stoga su nastavili žestoke borbe protiv pripadnika Islamske države pokušavajući se probiti u Idlib.

Dok su krajnjim naporima pokušavali poraziti džihadiste, ušli su u grad i uspjeli ponovno zauzeti guvernerov ured, te u konačnici preuzeti potpunu kontrolu nad Idlibom.

Idlib je smješten oko 45 kilometara od najvećeg sirijskog grada, Aleppa, i ondje živi nešto više od 200.000 stanovnika.

Muzej u Idlibu nekad je bio slavna turistička destinacija gdje su posjetitelji mogli razgledati blaga iz tzv. rimskih "mrtvih gradova" na sjeveru Sirije.

Iako su napadači identificirani kao pobunjenici Jabhat al-Nusre, a za sirijsku vojsku svi su oni teroristi i pripadnici Islamske države, očiti cilj napada bio je ustoličiti još jednu ključnu pobjedu za tzv. islamski kalifat koji se trenutno proteže istočno od Alepa pa sve do predgrađa Bagdada u Iraku.

Kad su zauzeli središte grada, kao što su njihovi suborci učinili za vrijeme pada Mosula gdje je kalifat prvi put proglašen, džihadisti su zarobili mnoge visoke časnike al-Asadovog režima. Pogubili su ih na ritualan način, odrezavši im glave nožem, a ne "klasičnim" strijeljanjem.

Prije nego su izgubili kontrolu nad Idlibom pobunjenici al-Nusre hvalili su se kako je ova pobjeda "druga Raqqa", te da će se uskoro čuti "vriska nevjernika".

Na brdu Mushamah nadomak Idliba džihadisti su oteli dva sirijska tenka. Sudbina ljudi iz tenkova još uvijek nije poznata.

U dosadašnjim borbama s džihadistima, prema službenim podacima, sirijska vojska je izgubila oko 33.000 vojnika, iako stvarni podaci dosežu i brojku od oko 46.000 mrtvih.

Kopirati
Drag cursor here to close