Vjera nije borba i rat

Dramatična ispovijest dječaka iz ISIS-ovog kampa: 'Vidjeli smo razapetog mladića i kamenovanje žene'

Vijesti / Flash | 30. 08. 2014. u 14:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država sve češće u javnost pušta uznemirujuće snimke svojih stravičnih zločina, a u njima se sve češće kao glavni akteri pojavljuju dječaci.

13-godišnji Mohamed (ime je izmijenjeno radi zaštite djeteta) samo je jedan od stotina djece koji se svako toliko pojavljuju na uistinu uznemirujućim snimkama ISIS-a. Radi se o djeci koja su premlada da shvate za što ih se obučava, djeci koja bi trebala svoje vrijeme provoditi u igri, a umjesto toga već žmirećki znaju sastaviti kalašnjikov.

Mohamed i njegov prijatelj učili su u džamiji kada im je rečeno da se pridruže džihadu u Siriji koji vodi ISIS. 'Ja sam htio ići, ali otac mi nije dopustio', priča Mohamed za CNN. Kad su militanti saznali da mu otac zabranjuje odlazak došli su im na vrata.

''Rekli su mi 'ako mu zabranite odrezat ćemo vam glavu''', kaže Mohamedov otac. Tako je dječak ipak otišao na obuku.

''30 dana smo odmah nakon buđenja trčali, pa doručkovali. Potom smo učili o oružju, kalašnjikovima i sličnim, jednostavnijim, vojnim stvarima'', prepričava Mohamed.

''Vidjeli smo mladića koji nije postio, tri dana je bio razapet, vidjeli smo i kako kamenuju ženu koja je bila optužena za preljub'', nastavlja Mohamed potresnu priču.

Objašnjava kako je dio stvari koje su ih učili razumio, primjerice važnost molitve i posta, ali kako nikada nije shvatio neke stvari - tko su 'nevjernici' i zašto se moraju boriti protiv njih.

Dječaci u jednom trenutku obuke polažu zakletvu vođi IS-a al-Baghdadiju, a kada završe obuku šalju ih u borbu.

Mohamedov otac pokušao je u nekoliko navrata posjetiti sina, ali su ga čuvari svaki put u tome spriječili. ''On je samo dijete. Mogu ga pretvoriti u bombaša samoubojicu i napuniti mu glavu pričama o dženetu, o raju'', kaže zabrinuti otac, ali ne vjeruje kako će išta od toga što je u kampu naučio ostati u glavi dječaka. ''On je tamo išao s prijateljima radi zabave. Vidio je da idu drugi dječaci pa je htio i on. Njima su oružje i rat zabavni. Oni su djeca. Ali ne možete ih uvjeriti u neke stvari'', rekao je Mohamedov otac, prenosi Dnevnik.hr.

On je u konačnici uspio izvući sina iz ISIS-ovog kampa te je cijela obitelj pobjegla u Tursku.

''Volim svoju vjeru jer sam musliman. I prije sam išao na molitve s ocem, prije no što je ISIS došao. Ali otac me naučio da vjera nije borba i rat nego ljubav i opraštanje'', zaključuje Mohamed.

Kopirati
Drag cursor here to close