Ryazan

Dramatičan pad vojnog helikoptera; jedan pilot poginuo!

Sci-Tech / Tehnologija | 03. 08. 2015. u 08:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski vojni helikopter Mi-28N srušio se u tijekom izvođenja akrobatske vježbe na zrakoplovnom mitingu Aviamix. Poginuo je jedan od dvojice pilota koji pripadaju akrobatskoj skupini Berkuty (Golden Eagles), priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Jedan od pilota je uspio izaći iz goruće letjelice, što se može vidjeti na videu Ruptly agencije. U priopćenju se navodi kako nije životno ugrožen.

Do pada je došlo tijekom nedjelje u ruskoj oblasti Ryazan kada je ova akrobatska skupina na zrakoplovnom mitingu Aviamix izvodila jednu od planiranih vježbi. Helikopter Mi-28N iznenada se nagnuo na jednu stranu i počeo gubiti visinu.

"Prema prvim izjavama hospitaliziranog pilota, tijekom izvođenja manevra, sustav hitne dojave helikoptera pokazao je probleme hidrauličkog sustava za potisak", navodi se u izjavi za medije Ministarstva obrane.

Helikopter se zapalio nakon što je pao u šumu u blizini zračne luke. Vatrogasci su stigli na mjesto nesreće i ugasili požar u roku nekoliko minuta. Helikopter je u potpunosti uništen.

Zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva general-pukovnik Viktor Bondarev naredio je obustavu letova svih jurišnih helikoptera Mi-28 nakon ovoga pada.

"Posada je nastojala spasiti helikopter do samoga kraja. Nažalost, pilot je poginuo prilikom pada dok je kopilot preživio. Prema onome što je rekao kopilot, do nesreće je došlo zbog tehničkog kvara. Suspendira sam letove svih helikoptera Mi-28. Povjerenstvo pod mojim vodstvom nastoji utvrditi uzroke nesreće", rekao je general-pukovnik Viktor Bondarev.

Kopirati
Drag cursor here to close