Poplave i oluje

Drama na istoku Slavonije; oluje u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj

Vijesti / Flash | 16. 05. 2014. u 14:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog obilne kiše koja posljednjih dana pada u istočnoj Slavoniji, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić odlučio je proglasiti neposrednu prijetnju za grad Županju i općine Štitar, Bošnjake, Drenovce, Vrbanju i Gunju.

Odlukom se stavljaju u visoko stanje pripravnosti stožeri zaštite i spašavanja i zapovjedništva Civilne zaštite županije i gradova, ekipe opće namjene Civilne zaštite i specijalne ekipe za spašavanje iz vode, izvijestili su iz županije, dodajući kako su pripravne i vatrogasne postrojbe na ugroženom području, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu te ekipe Crvenoga križa.

O poplavama koje prijete posavskome dijelu Vukovarsko srijemske županije danas je bilo riječi i na sastanku županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a najviše se razgovaralo o usjevima te mreži kanala.

Najviše je poljoprivrednog zemljišta poplavljeno u općinama Drenovcima, Gunji i Vrbanji, gdje su ugrožene i neke kuće, rekao je pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, koji je pozvao Vladu da pomogne ratarima jer će, kako je objasnio, dobar dio njih polovicu usjeva kad se voda povuče morati ponovno sijati, a pitanje je hoće li zbog vlage u tlu ono što se zasije dozreti.

Po riječima zamjenika župana Željka Cirbe, u Vukovarsko srijemskoj županiji u prvoj polovici svibnja palo je čak do 250 litara kiše po četvornome metru, zbog čega je zasićena mreža kanala te su se izlile oborinske vode. Tolika količina oborina gotovo je četiri puta veća od prosjeka za svibanj, dodao je.

Osobito je teško u općinama Gunji i Drenovcima, gdje mještanima pomažu i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Vinkovaca te vukovarski i vinkovački vatrogasci i djelatnici Vodoprivrede iz Osijeka, koji vodu ispumpavaju u rijeku Savu. Napunjeno je i 5000 vreća s pijeskom, a u pružanje pomoći uključile su se i ekipe Civilne zaštite, udruge građana i mještani.

Zbog velike količine oborina i nakupljanja vode na poljoprivrednim površinama općina Drenovaca, Gunje, Vrbanje, Nijemaca i grada Iloka, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić jučer je odlučio proglasiti elemetarnu nepogodu za područje Vukovarsko srijemske županije.

U pomoć je pristiglo 250 vojnika i dva helikoptera. Dramatično je u općinama Drenovci, Vrbanja, Gunja i Nijemci te u Iloku. Mnogobrojna polja i usjevi su pod vodom, materijalna šteta je velika.

Ništa nije bolje ni u regiji. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj bjesne oluje, a veliku oblast na jugu Poljske, sjeveroistoku Češke i istoku Slovačke zahvatile su od jučer i poplave.

U Poljskoj je olujno nevrijeme s kišom odnijelo i prve žrtve, pošto je jučer na jednu prolaznicu u Varšavi vjetar na ulici oborio veliku granu i žena je poginula na mjestu.

Preko 61.000 Poljaka ostalo je bez struje zbog havarija električne mreže, a vatrogasna straža imala je tijekom posljednja 24 sata više od 2.000 intervencija uklanjanja posljedica olujnog nevremena i pomaganja u jačanju nasipa nabujalih tokova.

Vodostaj je prešao normalne granice na više od 50 mjesta na jugu Poljske, a na 30 mjesta je proglašena uzbuna zbog poplava, priopćčio je jutros Centar za sigurnost pri poljskoj vladi.

Kopirati
Drag cursor here to close