Putin naredio

Dragi moji Rusi, izbjegavajte Jadran i dođite na Krim

Vijesti / Flash | 18. 04. 2015. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine Hrvatska i Crna Gora bi mogle izgubiti više desetina tisuća novih gostiju iz Ruske Federacije, odnosno čak 30 posto turističkog prometa na koji su računale ali i milijune eura koje su oni prethodnih godina trošili na odmoru u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde ih je stiglo 140 tisuća, piše Slobodna Dalmacija.

Poslednji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore o tome kako je organizirani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju, pa se od tridesetak aviona koji su sletali iz Moskve u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine planira dolazak tek tri takva aviona. Umjesto na Mediteran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija bilježe i Španjolska i Grčka.

Sva eventualna dvoumljenja Rusa hoće li ipak krenuti prema Jadranu ili drugdje na Sredozemlje uklonio je predsednik Vladimir Putin svojom nedavnom instrukcijom svim državnim i javnim službenicima da moraju na odmor na Krim. Kada se cijeloj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 posto prepolovila kupovnu moć Rusa u protekloj godini, jasno je da turističke zemlje na njih ove godine ne treba previše da računaju.

Previsoke cijene

‘’ Veliki pad organiziranog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobivaju plaću moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrijednost rublja. Naime, do prije pola godine njima je deset tisuća rubalja bilo 300 eura, a danas je to samo 150 eura. Zato su im cijene turističkih aranžmana u inozemstvu postale preskupe. Osim toga, bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio je nepoverenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju. Većina zemalja s velikim turističkim prometom iz Rusije reagirala je drastičnim snižavanjem cijena, poput Španjolske i Grčke. Oni su zapravo svoje ovogodišnje cijene doveli na razinu prošlogodišnjih u rubljima, što znači da su snizili aranžmane za 30 do 40 posto. Isto je uradila i Crna Gora, koja za ovu sezonu ima nekoliko letova dnevno iz Moskve za Tivat’’, kaže Vesna Mazić iz agencije “Panoramic”, specijalizirane za putovanja iz tog diejla Europe prema Hrvatskoj.

Nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da su krasnodarski kraj, Krim i Abhazija bez sumnje lideri turističke sezone 2015. za Ruse. Među europskim destinacijama u koje bi rsuki turisti najviše voljeli putovati, na vrhu su Turska, Španjoslka, pa Bugarska i Grčka.

Hrvatska šesta na listi

Po popularnosti kod Rusa slijedi Italija, peta je Crna Gora, a Hrvatska je šesta zemlja na listi država koje Rusi žele posjetiti. Zbog toga je još prije dvije godine prema Puli letelo iz Moskve 20 charter-aviona tjedno, prema Splitu desetak aviona, a nekoliko njih za Dubrovnik, dok ove godine neće biti ni približno tako. U Split se ipak može redovnom “Aeroflotovom” linijom iz Moskve, dok iz Ukrajine nema nikakvih letova prema Dalmaciji, koja je bila najpopularnije odredište Ukrajinaca na Jadranu.

O problemu gubitka ruskih gostiju nedavno je u Europskom parlamentu govorila zastupnica Dubravka Šuica, koja je pitala mogu li članice EU-a kojima je turizam jedna od glavnih gospodarskih grana, poput Hrvatske, očekivati lakše izdavanje viza građanima Rusije, ističući kako hrvatski turizam i turistički djelatnici trpe velike gubitke s tog tržišta, piše Slobodna Dalmacija.

No, prema odgovoru koji je dobila od Europske komisije, dijalog o liberalizaciji viznog režima zaustavljen je u okviru mera ograničavanja koje je EU nametnuo Rusiji nakon njenog nezakonitog pripajanja Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini. Postupci se stoga neće nastaviti dok to ne budu dopuštale okolnosti, odgovorio je EK Dubravki Šuici.

Kopirati
Drag cursor here to close