Sabor HDZ-a

Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika HDZ-a

Vijesti / Flash | 25. 04. 2015. u 13:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovno izabrani predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u subotu u Mostaru kako istovremeno u BiH treba djelovati u tri pravca, socijalno-ekonomskim odnosima, jednakopravnosti konstitutivnih naroda, te euroatlantskim integracijama.

Po njegovim riječima, sva tri pravca treba rješavati istovremeno jer bez bilo koje od ove tri stavke nećemo uspjeti.

''Vjerujem da je to put i na tom putu nam trebaju partneri i u jednom i u dugom narodu'', istaknuo je Čović, napomenuvši "ovo je naša domovina i želimo je urediti i po mjeri svog naroda".

''S jedne strane državu morate socijalno-ekonomski urediti, s druge starne morate osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i reorganizirati državu, jer ovako neće preživjeti, a s treće strane imate euroatlantski put'', kazao je Čović, napomenuvši kako je najveće pitanje kako to istovremeno uraditi.

To morate uraditi jedno s drugim jer bez bilo koje od ove tri stavke nećemo uspjeti, smatra predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovom mišljenju, socijalna pitanja se ne mogu rješavati, a imati ovakvo skupu državu – neorganiziranu i sa stotinu mogućnosti i kojekakvih blokada, političkih nadmudrivanja koje imamo i danas kada su u pitanju javna poduzeća i neke slične stvari.

Što se tiče smjena u javnim poduzećima, Čović je istaknuo kako je mandat upravama i nadzornim odborima Elektroprivrede HZ HB; Aluminija i HT Eroneta davno istekao.

''Netko je u međuvremenu pokušao praviti neke bypasse, rješenja, a ja osobno mislim da je to porazno...S te strane moja poruka je vrlo jasna, a naglasak je upravo na ova tri u Mostaru'', kazao je Čović.

Dodao je kako je nedopustivo da jedina tvrtka u regiji i šire koja se bavi telekomunikacijama i ima minus je upravo tvrtka u Mostaru i da to netko tolerira već deset godina i čak za to dobiva političko sponzorstvo.

''Ako to dirnete, to je tobože smjena. Nitko se ne pita kako je moguće da tvrtka u Mostaru koja se bavi potpuno identičnim poslom kao ona u Sarajevu posluje s minusom, dok ona u Sarajevu ima 100 milijuna dobiti. Odnosno, što je s tim novcima koji su išli u investicije. Jednako impuls košta i u Mostaru i Sarajevu itd. Na sličan način mogu govoriti i o Aluminiju. Od kuda nekome pravo da kaže, dovoljno je da pređete u DF i sada, da budem vrlo direktan, nitko vas neće dirati'', kazao je Čović.

Naglasio je kako je u ovom trenutku ili u zadnje tri godine Aluminij stvorio minus od 250 milijuna maraka.

''Aluminij sam po sebi ne vrijedi više od 100 milijuna. Zanimljivo je da je glavnina tog duga u Elektroprivredi HZ HB, drugim riječima onima koji izvlače novce iz Aluminija danas, treba i Elektroprivreda, da još pet-šest mjeseci snosi te troškove da bi na kraju uništili i jedno i drugo poduzeće i kazali to nema smisla da postoji. E, nećemo to dozvoliti i zbog toga ćemo to promijeniti vrlo jasno i glasno'', istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Što se tiče odnosa sa SDA, Čović je istaknuo kako su dvije stranke do sada glavninu stvari stavile na stol pa i kada je u pitanju koncept u tri pravca djelovanja.

''To je ova izjava koju smo potpisali zajedno, a ona definira taj neupitan i nedvosmislen euroatantski put. Kada je u pitanju socijalno-ekonomska problematika mislim da tu ima stotine nedodirnutih tema i bojim se da mi svi još periferno diramo tu problematiku'', naglasio je Čović.

Kada je u pitanju jednakopravnost Hrvata u institucijama vlasti, Čović smatra kako bi to na razini države trebala biti trećina. Što se tiče Federacije ističe: - Kad nam netko kaže dosta vam četiri, dosta vam pet... Ne, ako smo jednakopravni onda bar na toj razini moramo imati polovinu.

''Prvo ja se ne slažem da Federacija treba ovako funkcionirati uopće i to su prepoznali mnogi. U zadnje četiri godine, ja mislim da je američka administracija niz puta pokrenula projekt transformiranja pa je onda angažirala razne eksperte, timove, grupe koji su iznosili svoje ideje i dali, ako se a dobro sjećam, preko 180 izmjena ili korekcija sadašnjeg Ustava FBiH koji je tako nametnuo visoki predstavnik. Sada zamislite kakva je situacija kada imate toliko popravaka, drugim riječima potpuno treba sve iz temelja promijeniti'', istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Što se tiče završetka formiranja vlasti u županijama HNŽ-u i SBŽ-u, ističe kako su razgovori oko formiranja vlasti završeni i da bi za par dana trebalo doći do tehničkih dogovora nakon čega će biti formirane vlasti u tim županijama, te podvukao da je vrijeme za njihovo formiranje davno isteklo.

 

Na XII. saboru HDZ-a BiH koji se održava u Mostaru izabrana je zamjenica predsjednika, te dopredsjednici i članovi Predsjedništva stranke.

Za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto. Za pet dopredsjednika HDZ-a stranke izabrani su Marinko Čavara, Davor Čordaš, Anto Domić, Zdenko Ćosić i Vjekoslav Bevanda.

Za članove Predsjedništva HDZ BiH izabrani su Ivan Vukadin, Anton Rila, Mato Zovko, Lidija Bradara, Mijo Krešić, Ivo Vincetić, Delfa Dejanović, Ljubo Grizelj, Mladen Bošković i Marija Rapo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close