Srednja Bosna

Donosimo imena budućih ministara: Zbog nedolaska SDA propalo imenovanje vlade

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 09:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Srednjobosanske županije, na kojoj su trebali biti imenovani novi minstri županijske vlade, nije održana jer na nju nisu došla četiri zastupnika SDA.  

Tako, osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora u BiH, unatoč prošlotjednom potpisu između HDZ-a BiH i SDA o formiranju vlasti bez DF-a, Srednjobosanska županija neće dobiti Vladu.

Kazne za zastupnike i nezadovoljno Bugojno

''Protiv zastupnika SDA koji se nisu pojavili na današnjoj sjednici Skupštine SBŽ bit će poduzete mjere predviđene statutom ove stranke'', kazao je predsjednik srednjobosanskog Županijskog odbora SDA Asim Mekić.

Objašnjavajući novinarima razlog odgađanja sjednice Skupštine na kojoj su se zastupnici trebali izjašnjavati o novom sazivu Vlade, Mekić je rekao da zasjedanje ne bi bilo ni zakazano da je bilo poznato kako se na njemu neće pojaviti četiri zastupnika iz SDA. Po njegovim riječima, radi se o dva zastupnika iz Travnika i dva iz Bugojna.

''Bugojno je nezadovoljno jer ih nema u prijedlogu ministara, ali ako je to odluka Županijskog odbora SDA oni to moraju poštovati. Ti koji nisu došli i koji ne žele podržati odluke stranačkih organa, udarili su šamar građanima koji su glasovali za njih'', kazao je Mekić i dodao da, ako netko želi odlučivati samostalno, treba biti neovisni zastupnik.

Naime, premijerska i tri ministarske pozicije pripale su SDA dok su stranke okupljene oko HDZ-a BiH dobile pet ministarstava.

SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH u županijskoj Skupštini imaju 17 zastupnika, pa su im za novu Vladu bili potrebni glasovi još troje zastupnika, s obzirom na to da je za njezino imenovanje potrebna dvotrećinska većina.

Inače, od ranije je poznato da će na čelu Vlade biti aktualni premijer Tahir Lendo. Pored premijerske, SDA je dobila i tri ministarske pozicije.

Kako doznaje Bljesak.info, budući ministar gospodarstva bit će Sedžad Milanović koji je ovu dužnost obavljao i protekle četiri godine.

Novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će Salkan Merdžanić, dok je za ministra prostornog uređenja odtređen Amer Mrako.

Pet ministarskih pozicija pripada strankama HNS-a okupljenim oko HDZ-a BiH, pa će tako na poziciju ministra zdravstva i socijalne politike biti imenovan aktualni ministar Nikola Grubešić iz Busovače.

Nekadašnji federalni ministar pravde Feliks Vidović bit će imenovan za ministra unutarnjih poslova, Jozo Budeš bit će ministar pravde, dok će Katica Čerkez biti ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Ministrom financija, koji je i jedini ministar iz reda srpskog naroda u sastavu ove Vlade, bit će imenovan Zoran Luković, aktualni ministar pravde.

Predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara rekla je kako je izostanak četiriju zastupnika SDA s današnje sjednice veliko iznenađenje i nadam se da su svjesni svoje odgovornosti.

'' Vjerovala sam da se svakome to može dogoditi, ali ne i SDA, i to je za mene veliko iznenađenje'', kazala je Bradara za Fenu, komentirajući današnje odgađanje sjednice Skupštine zbog nedolaska četiriju zastupnika SDA.

''Nadam se kako će sporazum između SDA i HDZ-a BiH ostati na snazi i da ćemo uskoro dobiti Vladu. Ne radi fotelja, nego zbog odgovornosti građanima i obveza koje su pred nama'', kazala je Bradara. 

Podsjećamo, prošlog je tjedna u Travniku potpisan sporazum o formiranju Vlade u Srednjobosanskoj županiji između predstavnika županijskih odbora SDA i HDZ-a BiH.

Na sastanku nisu sudjelovali predstavnici DF-a a, kako je rečeno, dogovorom je potvrđeno kako ta stranka nije partner za formiranje županijske Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close