Sjednica Doma naroda

Dom naroda: Sjednica prošla gotovo bez rasprave

Vijesti / Flash | 15. 07. 2015. u 15:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koju je obilježila inicijativa za smjenu Federalne vlade, završena je u Sarajevu.

Tu inicijativu su potpisala 24 od ukupno 54 izaslanika, ali danas nije dobila nikakav epilog jer o navedenim razlozima za smjenu treba prvo izjasniti sama Vlada za mjesec dana.

Pristalice smjene su kao razloge naveli da Vladin sastav u zadnjih mjesec dana ne odražava volju parlamentarne većine i da njeni članovi ne prisustvuju sjednicama Federalnog parlamenta te nisu akteri debata i konstruktivnih diskusija koje bi Vladi omogućile efikasniji rad.

Također su naveli da se Vlada neozbiljno odnosi prema umirovljenicima i urušavanju mirovinskog fonda, zatim da reformsku agendu drži daleko od očiju javnosti i Parlamenta i da konstantno ignorira Parlament kod donošenja ključnih odluka za Federaciju, kao i kod kreiranja politika od krucijalne važnosti za građane.

Potpisnici inicijative za smjenu, koju je uime svih njih priopćio izaslanik Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija BiH), pripadnici su svih konstitutivnih naroda i ostalih, ali ne i vladajućih Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH. Članovi su: Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Naše stranke. Pojedini članovi Hrvatske demokratske zajednice 1990 nisu potpisali inicijativu, ali su najavili da će to razmotriti unutar vlastite stranke.

Osim što je voljom 24 izaslanika pokrenuta inicijativa za smjenu aktualne vlade, većina članova Doma naroda je danas na sjednici gotovo bez rasprave okončala sve brojne točke dnevnog reda - odobreno je nekoliko zakona u formi prijedloga ili nacrta. Akti koju su tek u nacrtu upućeni su u javnu raspravu.

Odobreni Prijedlog zakona o privrednim društvima prihvaćen je prije godinu dana i u Predstavničkom domu, a otklanja, kako je rečeno, pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja gospodarske djelatnosti.

Novim odredbama smanjuje se radno opterećenje uposlenika nadležnih institucija.

Cilj zakona jeste i poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje što većeg broja investicija, domaćih i stranih, kojima će biti podržan srednjoročni ekonomski rast. Zakon je veoma značajan u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, navedeno je također.

Većina izaslanika je u formi nacrta podržala zakone o porezu na dobit, o trezoru u FBiH, zatim izmjene i dopune Zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru.

Izmjenama tri sljedeća aktualna zakona izvršeno je njihovo usuglašavanje s novim federalnim zakonom o prekršajima, odnosno uvedene donja i gornja visina prekršajnih kazni za nepropisno ponašanje u oblastima koje propisuju.

To su: Zakon o čeku, u kojem su nove propisane kazne za neodgovorno ponašanje od 10.000 KM do 20.000 KM za pravna lica te od 5.000 KM do 15.000 KM za fizička, potom Zakon o tržištu vrijednosnih papira, gdje su nove propisane kazne od 15.000 do 200.000 KM pravnim osobama a od 1.500 do 20.000 KM fizičkim, kao i Zakon o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, u kojem su kazne za pravne osobe od 5.000 do 100.000 KM, a za fizičke od 1.500 do 20.000 KM.

Osim ovih odluka, Dom naroda je većinom glasova odobrio kreditno zaduženje Federacije za nekoliko projekata koji se realiziraju u sporazumu s međunarodnim financijskim institucijama ili fondovima.

To su projekti razvojne politike poslovnog okruženja, energetske efikasnosti, zatim zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, izgradnje sustava tzv. pametnih mjerenja u elektrodistribuciji, projekt obnovljive energije HE Vranduk te projekt za razvoj infrastrukture u Goraždu.

Od ostalih tema, izaslanici su odobrili izvještaje o prošlogodišnjem radu Agencije za bankarstvo FBiH te o zaduženju Federacije po osnovu emisije trezorskih zapisa i obveznica od polovice prošle godine do lipnja ove godine.

Odobreno je također imenovanje Mehmedalije Sijarića za bošnjačkog člana u Federalnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju te Nezim Pivić razriješen članstva u Neovisnom odboru zbog odlaska na drugu dužnost.

Kopirati
Drag cursor here to close