reforme

Dom naroda prihvatio agendu; Nemamo luksuz da ne radimo

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 13:12 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj izvanrednoj sjednici u Sarajevu Informaciju o Reformskoj agendi.

''Vlada FBiH se odlučila za reformski put, koji je duži, teži i nosi sa sobom rizik. Agenda utemeljuje pokretanje procesa oporavka ekonomije, ekonomskog rasta i zapošljavanja. Njeno provođenje počinje odmah i bez odlaganja. Na njeno provođenje su se obavezali svi relevantni društveni i politički faktori u BiH. Agenda nam daje konkretne smjernice za ključne ekonomske reforme'', rekao je premijer Fadil Novalić koji se povodom tog dokumenta obratio izaslanicima.

U suštini, Agenda je obaveza i radni plan stvari za naredne tri godine, usvojili su je Vijeće ministara BiH, Narodna Skupština Republike Srpske i Federalna vlada, podsjetio je.

''Svi smo pristali na socio-ekonomske reforme, ali sad je došao trenutak da moramo raditi. Reformska agenda je odgovor na poziv Vijeća za vanjske poslove iz prosinca 2014. za usvajanje inicijalne agende za reforme, u skladu s pravnom stečevinom EU. Svjesni smo da će značajan napredak u provođenju ove agende biti neophodan za aplikaciju za članstvo, koju će razmatrati EU. U agendi stoji da je to jedan od uvjeta koji će pospješiti naš pravac ka EU. O prioritetima koji su predviđeni ovom agendom razgovarano je s međunarodnim financijskim institucijama u prethodnom periodu. Možemo se pohvaliti da je 95 posto naših pogleda ušlo u tu agendu. Vjerujemo da će reforme uspostaviti osnovu za pregovore o pojedinačnim programima financijske i tehničke pomoći međunarodnih financijskih institucija i EU, kao i s drugim donatorima i partnerima koji eventualno žele podržati Reformsku agendu'', naveo je također Novalić.

Rast i prosperitet

Podsjetio je na njenih šest poglavlja, od kojih svako podrazumijeva niz mjera za socijalno-ekonomske reforme. U poglavlju javnih financija, iziskuje mjere u oblasti oporezivanja i fiskalne stabilnosti.

Proračuni će biti utvrđeni i održavani na čvrstim srednjoročnim temeljima, dogovorenim s MMF-om u aranžmanu koji će uslijediti nakon sadašnjeg stand-by aranžmana. Novi fiskalni okvir će postaviti nivo javnog duga na silaznu putanju, a stvorit će i prostor za povećanje javnih investicija i istovremeno smanjiti sudjelovanje vladinog sektora u ekonomiji.

Fiskalna konsolidacija će biti provedena smanjivanjem javne potrošnje te povećanjem javnih prihoda. Povećanje javnih prihoda će se postići povećanjem prihoda od poreza, proširivanjem porezne baze, smanjenjem sive ekonomije, smanjenjem poreznih oslobađanja i unapređenjem rada poreznih uprava, ustvrdio je premijer.

U poglavlju poslovne klime i konkurentnosti, predviđene su mjere daljnjeg rasta i prosperiteta, koje moraju biti zasnovane na privlačenju investicija, prvo domaćih, kako ističe Novalić, pa onda i stranih. Konkurentnost treba unaprijediti odstranjivanjem već dobro poznatih i dokumentiranih prepreka investicijama.

''Postoji potreba da se ujednači i izravna teren za investicije uklanjanjem skrivenih dotacija i ostalih vidova pomoći mnogim velikim poduzeća, poboljšanjem stečajnih procedura te nastavkom aktivnosti na rješavanju problema s nekim od neodrživih poduzeća'', Novalićeve su riječi.

Radna snaga nije dovoljno iskorištena

Povodom narednog poglavlja, o tržištu rada, rekao je da našu stratešku prednost predstavlja značajan potencijal u radnoj snazi koja trenutno nije dovoljno iskorištena.

''Postojeći zakoni o radu u značajnoj mjeri više ne odražavaju društvene i ekonomske odnose u BiH te su u pojedinim odredbama kontradiktorni sa drugim zakonima i u nekim odredbama nejasni i nedovoljno fleksibilni'', istaknuo je premijer.

Povodom reforme socijalne zaštite i mirovinskog sustava, kao narednog poglavlja u agendi, dodao je da se društvo mora pobrinuti za one koji ne mogu brinuti sami o sebi. Istovremeno, sustavi socijalne zaštite ne smiju istovremeno remetiti poticaje u ekonomiji i moraju biti fiskalno održivi.

Da bi se ti ciljevi postigli, moraju se poboljšati ciljane socijalne pomoći putem paketa mjera kojima će učiniti politike socijalne zašite efikasnijim, efektivnijim i pravičnijim. Socijalna zaštita treba da je u funkciji onih kojima je zaista potrebna ili koji je plaćaju i mora biti postavljena na stabilne financijske osnove, obrazloženje je premijera Novalića.

Mirovinski sustavi bi također trebali biti na stabilnim financijskim osnovama ukoliko se tijekom srednjoročnog razdoblja želi riješiti problem nagomilanih prava radnika - zaključio je.

Vladavina prava i dobro upravljanje, kao sljedeće poglavlje, podrazumijeva po njegovim riječima, borbu protiv kriminala, terorizma i korupcije, uključujući i borbu protiv pranja novca.

Reforma javne uprave je jedan od ključnih prioriteta za osiguranje fiskalne održivosti i kvalitetno pružanje usluga građanima, naveo je također premijer.

Nemamo luksuz da ne radimo

Podsjetio je na dosadašnje mjere Vlade - na donošenje odluke o moratoriju na sva zapošljavanja u javnom sektoru, koje ostaje na snazi do daljnjeg. Radi se na razvijanju sustava poticaja prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno.

Bit će predložene značajne izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima "kako bismo proveli tzv. preferencijalno zapošljavanje".

''Ne smijemo oštetiti mirovinske i zdravstvene fondove a ni poslodavce. Želimo da pravednije rasporedimo porezno opterećenje i pojednostavimo procedure obračuna plaća i uplate pripadajućih obaveza'', poručio je također.

Uskoro će Vlada, po Novalićevim daljnjim riječima, ponuditi i zakon o uvezivanju radnog staža, odnosno zakon o uplati neuplaćenih doprinosa, koji će na sustavni način riješiti ovaj gorući problem u društvu, kako je istaknuo.

U skorije vrijeme očekuje se donošenje tri zakona u okviru strategije za reformu PIO/MIO sustava, a osnovni je zakon o PIO koji predviđa uvođenje bodovnog sustava, što će omogućiti ravnomjerniju raspodjelu. Radi se i na zakonu o šumama u kojem će proizvođačima sa većim stupnjem obrade biti omogućen prioritet u dobavi sirovina iz naših šuma, kazao je između ostalog izaslanicima premijer Novalić.

Iduća je točka dnevnog reda je Zakon o radu, osnova za sva zakonska rješenja koja slijede: zakon o uvezivanju staža, reforma PIO sustava, poticaji za prvo zapošljavanje, zatim zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti, dodao je.

''Smatram da smo ovim dokazali da su strukturna poboljšanja i ozdravljenja izvediva bez posezanja za drastičnim mjerama i šokovima. U prirodi čovjeka je da bude oprezan kada su u pitanju promjene i mi to prihvaćamo, ne radimo ništa nasilno, ali mi nemamo luksuz da ne radimo'', jedna je od njegovih poruka u ovom izlaganju.

Kopirati
Drag cursor here to close