Spremaju se prosvjedi

Dom naroda o Zakonu o radu

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 07:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas, a u najavljenom dnevnom redu su Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina i sporni Prijedlog zakona o radu.

Prema službeno najavljenom dnevnom redu, predviđeno je razmatranje i ovogodišnjeg programa rada Federalne vlade te po hitnom postupku izmjena tri zakona - o poštanskom prometu Federacije BiH, zatim o stranim ulaganjima te Zakona o pomilovanju.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i odluku o alokaciji na Federaciju BiH obaveza po kreditu kuvajtskog fonda za razvoj 535-Projekt četiri ceste i most Musala, javlja Fena.

Zastupnici se trebaju upoznati s izvještajem o dinamici projekta na Koridoru 5-c, broj 17, zaključno s 30.6.2014. godine, koji je dostavilo poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar. Ovaj projekt se financira iz međunarodnih kredita.
Dom naroda bi također trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za razdoblje od 2015. do 2030. godine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za razdoblje od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima Europske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Na ovaj način bit će otvorena vrata za financiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata iz Europske unije, koja je odvojila jednu milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije zapadnog Balkana u sklopu "connectivity agende“ pokrenute na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu, Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja BHRT-a za 2014. godinu, Financijski plan BHRT-a i planovi programa za 2015. godinu, kao i Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2014. godinu, javlja Fena.

Predviđeno je i davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Prosvjedi

Podsjetimo, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je prosvjede za četvrtak, 30. srpnja, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, nakon saznanja da će danas s početkom u 10.00 sati zasjedati Dom naroda i da je na dnevnom redu Prijedlog zakona o radu.

Razlog prosvjeda je što se sindikat žestoko protivi tom zakonu jer smatra da grubo krši prava radnika.

Francuska veleposlanica u BiH Claire Bodonyi izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da Zakon o radu postoji i u Francuskoj. Radi se o nizu vrlo detaljnih zakona i propisa koji moraju naći uravnoteženost između prava radnika i ekonomske stvarnosti tržišta s kojom se suočavaju svi poslodavci.

Zakon o radu ne udovoljava EU

''Drago mi je, zbog BiH, što su se državni premijer i premijeri FBiH i RS-a obvezali da uspostave reforme koje je preporučila EU. Inzistiram na slijedećem: ne radi se o tome da se udovolji Europskoj uniji, već da se preuzmu reforme koje omogućuju otvaranje radnih mjesta kako bi mladi i stariji iz Bosne i Hercegovine našli posao u svojoj zemlji'', kazala je Bodonyi.

Navela je kako su vođe svih političkih stranaka iz BiH potpisali ovu agendu.

''Pitanje parlamentarne većine u FBiH se općenito postavlja. Ali, kada govorimo o reformskoj agendi, svaki zakon sa kojim se započinje primjena te agende mora biti usvojen, naravno, u okviru jedne demokratske diskusije, uzimajući u obzir obavezu koju su zajednički preuzele političke stranke. Bilo bi neshvatljivo da reforme, koje očekuje narod BiH, budu iskorištene za politiziranje'', kazala je ona.

Politička klasa prihvatila agendu

Bodonyi je istaknula da je cijela politička klasa prihvatila Reformsku agendu.

''To je dobra vijest, koja se mogla dogoditi i ranije jer su se sve političke stranke pisano obvezale. To i nije bilo tako davno da bi potpisnici mogli zaboraviti. Uspostava ovih reformi je druga etapa, jako važna, koja će pokazati Europskoj uniji kredibilnost Bosne i Hercegovine kada kaže da želi postati njenom članicom'', rekla je, između ostalog, francuska veleposlanica Claire Bodonyi.

Kopirati
Drag cursor here to close