Prekinuta sjednica

Dom naroda: Nema dogovora o dopredsjedavajućem iz srpskog naroda

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 16:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekinuta je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon dviju pauza tijekom točke dnevnog reda kojom je najavljivan izbor dopredsjedavajućeg Doma srpske nacionalnosti.

Članovi izaslaničkog kluba Srba najavili su da ne pristaju na otvaranje sljedeće sjednice dok ne bude riješeno pitanje izbora dopredsjedavajućeg.

Mjesto dopredsjedavajućeg srpske nacionalnosti upražnjeno je, naime, od konstituiranja aktualnog saziva Doma naroda.

Prema propisu, članovi tročlanog rukovodstva Doma, predsjedavajući i dvoje dopredsjedavajućih, trebaju zastupaju tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. U aktualnom sazivu, dužnost predsjedavajuće obavlja Lidija Bradara, Hrvatica, a Jasenko Tufekčić, Bošnjak, jednog od dvoje dopredsjedavajućih.

Drugi dopredsjedavajući, koji u ovakvoj konstelaciji mora biti Srbin, nije imenovan od konstituiranja Doma.

Izaslanici su danas pred sobom imali popis s imenima troje kandidata za tu poziciju - Željka Mirkovića, Daliborke Milović i Drage Puzigaće, ali do izjašnjavanja nije ni došlo.

Izaslanički klub Bošnjaka, koji je ubrzo po otvaranju ove točke dnevog reda zatražio jednosatnu pauzu, rekao je po njenom isteku da nema jedinstven stav o prijedlozima i predložio prekid aktualnog zasjedanja te otvaranje novog koje je inače bilo najavljeno za danas.

Međutim, Klub Srba je naveo da ne želi sljdeće zasjedanje dok ne bude riješeno ovo pitanje. Potom je zasjedanje prekinuto. Nije najavljen mogući datum nastavka.

Kopirati
Drag cursor here to close