Revizija

Dokazi za tužbu se temelje na procesu protiv Ratka Mladića

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 17:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon današnjeg savjetovanja u vezi s pokretanjem zahtjeva za reviziju presude PO tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kazao je da je cilj bio informirati skup o bitnim elementima aplikacije za reviziju i dobiti iskrenu podršku za njeno podnošenje.

''Tu podršku smo dobili konsenzusom 50-ak prisutnih'', naglasio je Izetbegović.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH odlukom od 4. listopada 2002. godine imenovalo profesora Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Jugoslavije. Tom odlukom Predsjedništvo BiH je Softiću dalo punomoć da zastupa BiH i da preduzima sve pravne radnje koje su pred tim sudom.

''Moj odgovor onima koji govore da se radi o vaninstitucionalnom jednostranom djelovanju i izvođenju iz okvira Ustava BiH je da to nije točno. Ukoliko neko tvrdi da Softić nema legitimaciju da uime BiH podnese zahtjev za reviziju onda to mora i dokazati'', rekao je Izetbegović.

Naveo je da je Softić, postupajući po ovlaštenju koje je Predsjedništvo BiH dalo 2002. godine uložio višegodišnje napore na pronalaženju novih elemenata i činjenica. U tome je, kako je dodao, imao podršku domaćih i stranih stručnjaka.

Aplikaciju su, po njegovim riječima, sačinili vrhunski međunarodni pravni savjetnici.

''Najveće i najmoćnije države poželjele bi da imaju ovakav tim pravnih stručnjaka'', kazao je Izetbegović. Naglasio je da Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da Međunarodnom sudu u Hagu podnese zahtjev za reviziju.

Al Jazeera je objavila pak kako su najbitniji sdokazi otkriveni u haaškom procesu protiv Ratka Mladića.

U vezi s upitima da li će revizija izazvati krizu Izetbegović je rekao da će krize biti, ali ne onakve kakvom se prijeti. Istaknuo je da se teške krize događaju kada se narodu pokušavaju oduzeti vitalna prava.

''Ovaj zahtjev za reviziju ne oduzima ničije pravo. Oni koji nas plaše krizama pokušavaju nama oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo pristupa sudu, traganje za pravdom i istinom'', istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno stotinama godina i da će nastaviti vijekovima. Član Predsjedništva BiH je poručio da se budući život može graditi samo na čvrstim temeljima.

Kopirati
Drag cursor here to close