Tuzlanska županija

Dok radnike tuku ispred zgrade Vlade, zastupnici za svoje plaće uzimaju kredite od 20 milijuna KM

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ismeta Rahmanović sa kolegama iz tuzlanske Aide pokušala je pješačenjem, noćenjem pred zgradama institucija, prosvjedima pred Vladom Tuzlanske županije postići barem uvezivanje 18 godina radnog staža. Umjesto toga pred zgradom Vlade na nedavnim prosvjedima dobila je udarce:

''Pala sam, ali me je policajac udario nogom, podižem se i govorim: Pusti da prođem gdje nema naroda, ali me uhvatio za ruku i gurnuo. Dosadilo mi je čekanje, moli, u firmi nemamo ništa, i sad ovo... Vlast ne reagira, k'o da smo duhovi'', govori Ismeta.

Dok su Ismetu i njezine kolegice policajci udarali pred vratima u zgradi Vlade vršene su pripreme za njeno formiranje. Nekoliko dana kasnije jedan od prvih prijedloga novoformirane vlade bit će novo kreditno zaduživanje i povećanje vlastitih plaća, piše Žurnal.ba. O radnicima još uvijek ni riječi.

Vlada Tuzlanske županije tako je danas održala svoj prvi radni sastanak u novom sazivu. Premijer Bego Gutić je ministre upoznao s planiranom tehnikom i dinamikom rada i zasjedanja Vlade Tuzlanske županije u narednom razdoblju, te ih još jednom pozvao da svojim radom i aktivnostima pokažu da su ministri svih građana Tuzlanske županije, a ne samo političkih stranaka koje su ih na ove funkcije predložile. Također, ministre je upoznao da će Vlada već prvi dan otvoriti dijalog s predstavnicima sindikata.

''U svom radu Vlada se mora držati onoga što je mandat izvršnog organa vlasti i unutar zakonskih okvira. U narednom razdoblju Vlada će dati podršku dijelu opravdanih zahtjeva svih radnika, ali istovremeno i pozvati radnike da svoje djelovanje vrate u zakonske okvire'', istaknuo je ovom prilikom premijer Gutić, prije svega misleći na Zakon o štrajku i Zakon o javnom okupljanju.

Kreditno zaduženje od 20 milijuna maraka trebalo bi sanirati dio od 100 milijuna maraka akumuliranog deficita u županijskom proračunu. Dio novca bi, prema prijedlogu predsjednika Skupštine i predsjednika Administrativne komisije Senada Alića trebao poslužiti i za povećanje plaća i paušala skupštinskim zastupnicima.

''Odluka je izmijenjena od mjeseca siječnja i očekujemo izradu zakona o plaćama na prostoru TŽ-e - rekao je Alić za. Administrativna komisija donijela je odluku kojom je povećala osnovicu za obračun plaća sa 591 na 760 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close