Napokon

Dogovorena objava rezultata popisa stanovništva!

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 13:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Utvrđen je jedinstveni program obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine'', priopćeno je danas na press konferenciji Agencija za statistiku BiH, koja je donijela ovu odluku.

''Novi jedinstveni program urađen je prema preporukama IMO tima, a sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti'', rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prioritet Agencije je, dodao je, raditi na jedinstvenom programu da bi se stiglo do ispunjenja roka za objavu podataka.

Naglasio je da odluka o uspostavi jedinstvenog programa obrade nije donesena pod pritiscima iz Europske unije već pod pritiscima roka.

''Nisam pod bilo kakvim pritiskom ovo uradio, već pod pritiskom roka, mislim da je bilo krajnje vrijeme za ovaj potez'', zaključio je Jukić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je da je jedinstveni program u skladu sa zakonima i regulativama Europske unije i preporukama Međunarodnog monitoring tima.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od 1. do 15. listopada 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je jučer Vijeću ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. srpnja.

No, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić izjavio je da ne podržava ovaj program te da će objavom rezultata popisa biti prekršen zakon.

Mišljenja je da se na ovaj način dobivaju netočni podaci i da neće biti ispoštovan zakon o popisu iz 2013. godine.

''Prekršit ćemo stav u zakonu koji kaže koji su to rezidentni stanovnici. Kroz ovaj način obrade podataka mijenjat ćemo sadržaj popisnica. Pitam se ko će to potpisati, imat ćemo više od 10 posto odstupanja, odgovorno to tvrdim'', ustvrdio je Popić na današnjoj press konferenciji.

Ocijenio je da "nijedan od ranijih zahtjeva Agencije za statistiku Republike Srpske nije primijenjen, niti je uzet u obzir''.

Komentirajući eventualni potez Agencije za statistiku Republike Srpske da blokira i ne prizna objavu rezultata, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić kaže da to ne očekuje.

''Možda bi to bio i kazneni postupak. Ne vidim mogućnost da to bude, bilo je pokušaja do danas, to je bilo perfidan način da se odugovlači ovaj proces. Ako se dese opstrukcije one neće imati pravnu težinu'', naglasio je Fatić.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić pozdravio je u izjavi Feni odluku o uspostavi jedinstvenog programa obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine naglasivši da je to jedini ispravan i moguć način za objavu popisnih rezultata.

Istakao je da Agencija za statistiku BiH i njen direktor Velimir Jukić imaju mogućnost i obavezu u zakonu da taj posao urade.

''Veoma je važno da to bude urađeno u skladu sa zakonom i preporukama Eurostata kako bi naši popisni rezultati bili valjani'', rekao je Salkić.

Entitetski potpredsjednik smatra da je današnja odluka Agencije za statistiku BiH realna i korektna.

S druge strane, entitetski predsjednik Milorad Dodik i direktorica Agencije za statistku RS-a Radmila Čičković nisu suglasni s odlukom direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine te da nije prihvatljiva za RS.

 

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) pozdravljaju najavu da će rezultati popisa stanovništva i domaćinstava biti finalizirani u skladu s preporukama Međunarodne promatračke misije (IMO).

Kako je priopćeno iz Delegacije EU u BiH, rezultati popisa iz 2013. godine u Bosni i Hercegovini, za koje je izdvojena značajna financijska i tehnička pomoć EU, od velikog su značaja za proces EU integracija.

''Rezultati popisa su takođe vrlo korisni i za ekonomsko i socijalno planiranje što je neophodan sastavni dio Reformske agende'', poručuju iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close