Maratonski razgovori

Dogovoren prekid sukoba u Siriji na tjedan dana

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 05:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeće svjetske sile su u petak postigle dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji dogovoren "prekid sukoba" u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći, piše Hina.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov izaslanik Staffan de Mistura, je priznao da su obećanja sa sastanka u Muenchenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su se složili da će "pravi ispit" biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji.

S druge strane, američki ministar obrane Ashton Carter je u četvrtak u Bruxellesu rekao da želi da koalicija protiv militantne skupine Islamska država povećanjem vojnih doprinosa partnera brzo ostvari opipljive napretke.

"Taj ministarski sastanak obilježava početak nove etape u kampanji koalicije za pobjedu IS", rekao je Ashton Carter u Bruxellesu kolegama iz 49 zemalja, među kojima su Irak i Saudijska Arabija.

Sjedinjene Države traže od partnera da naoružanjem, opremom, postrojbama i financiranjem sudjeluju u ubrzanju kampanje protiv te džihadističke organizacije koja želi ponovo osvojiti Mosul, drugi grad Iraka i sirijsko uporište Raqqu, objasnio je Carter.

Nakon tog sastanka ministara obrane koalicije, prvim tog formata nakon pokretanja kampanje prije više od 18 mjeseci, šefovi stožera kaolicije će se sastati za nekoliko tjedana prije konferencije američkog središnjeg zapovjedništva, podsjetio je.

Kopirati
Drag cursor here to close