Čović

Dogovor za Mostar propao zbog raskola u SDA

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 07:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH je snažnije angažirao središnjicu i stavio sve raspoložive resurse u funkciju postizanja dogovora oko zajedničkog modela, ali to nije učinila SDA, rekao je u intervjuu za Oslobođenje Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva, govoreći o pregovorima oko Mostara, rekao je kako su se u SDA pojavile određene disonancije između rukovodstva i lokalnih struktura.

''Budući da ti razgovori nisu tekli dinamikom kakvu smo očekivali i kakva je bila nužna, HNS je pripremio svoj prijedlog kojeg smo odlučili staviti na uvid javnosti, posebno iz razloga što su se pojavile negativne konotacije o tome da HDZ i SDA rade na podjeli grada, što apsolutno nije točno'', rekao je Čović i dodao kako je prijedlog HNS-a pozitivno primljen od svih relevantnih aktera unutar hrvatskog političkog spektra.

''To mu daje poseban legitimitet. Formuliran je na temelju načela jedinstva grada Mostara, njegove multietničnosti i elemenata koje je nužno korigirati sukladno odluci Ustavnog suda BiH'', rekao je Čović.

Dodao je kako smatra da bi bilo najbolje da je inicijalno dijalog održan na tim načelima te da bi u tom slučaju došli do zajedničkog rješenja s relevantnim bošnjačkim političkim subjektima.

''Unutarbošnjački dijalog nije vođen paralelno s ovim što smo mi učinili s naše strane, već je stihijski uslijedio više kao reakcija na ovo što smo ponudili u HNS-u. Mislim da je tu propuštena prigoda za većom sinergijom u procesu izgradnje konsenzusa, putem intenzivnijeg unutarnacionalnog, a potom i međunacionalnog usuglašavanja, što bi bitno umanjilo rizik da na kraju dobijemo više suprotstavljenih ili teško uskladivih prijedloga'', rekao je Čović.

Kaže kak je u međuvremenu s bošnjačke strane došlo nekoliko prijedloga koji su ''više orijentirani na pitanje organizacije gradske uprave, a tek onda na rješenja vezana za meritum odluke Ustavnog suda'', koja bi kao takva morala biti u središtu pozornosti.

''Odluka tretira očevidan problem diskriminacije, a ne opće ravnopravnosti na lokalnoj razini, pa je i rješenja i konsenzus nužno tražiti u tom pravcu. Javnost treba podsjetiti da se izbori u Mostaru godinama ne održavaju zbog neustavnih i diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona i Statuta grada Mostara, kojeg je u takvom obliku nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a koje prvenstveno pogađaju građane hrvatske nacionalnosti'', rekao je, između ostalog, Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close