(Ne)legitimni

Dodikove izjave imaju otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini

Vijesti / Flash | 20. 03. 2014. u 12:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ukrajine u BiH ocijenilo je da izjave koje je dao predsjednik RS-a Milorad Dodik u vezi sa referendumom na Krimu imaju “otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini".

U priopćenju se podsjeća da je Dodik 19. ožujka uputio čestitku nezakonitom rukovodstvu Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja u povodu takozvanog “referenduma” u kojoj je čestitao “neovisnost” Krima i izrazio uvjerenost da će “stanovništvo Krima graditi budućnost u sastavu Ruske Federacije”.

“Osim toga, 18. ožujka, predsjednik RS Dodik tijekom sastanka s Ambasadorom Ruske Federacije u BiH Bocanom-Harčenkom je također izjavio da smatra “referendum” legitimnim i demokratskim, “u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredjeljenje”.

Takve izjave imaju otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini i potpuno proturječe ocjenama koje su o krimskom „referendumu“, „nezavisnosti“ Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji dali EU, SAD i cjelokupna međunarodna zajednica” navode iz veleposlanstva.

Naime, Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju se stava da “referendum” i sve njegove posljedice nisu legitimni jer su realizirani u rezultatu vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN-a i cjelokupnog međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država.

“Iako prema Ustavu BiH predsjednik entiteta nema ovlaštenja u sferi vanjske politike BiH, izjave Predsjednika RS Dodika sposobne su zadati štetu odnosima naših dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u očima međunarodne zajednice. Osim toga, neophodno je imati u vidu da bilo koja podrška kršenju međunarodnog prava, agresije i separatizma može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu”, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close