Odvlače pozornost?

Dodika zbog unuke ne zanima odluka PIC-a, a Ivanić kaže da su jednostrani

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da ga apsolutno ne zanima ni Vijeće za provođenje mira (PIC) ni njihova priopćenja.

"U danu, u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju obitelji, ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim priopćenjima", poručio je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentira izjavu veleposlanika PIC-a kojom pozivaju vlasti Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

Reagirajući na Izjavu veleposlanika PIC-a, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, za Nezavisne je izjavio kako je ona za njega očekivana.

"Evidentno je da nema upotrebe bonskih ovlaštenja, jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a zato što pokazuje jednostranost. Nikad nisam čuo, a volio bih da jesam, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri županije u Federaciji nemaju Srbe kao konstitutivan narod", rekao je Ivanić.

Ocijenio je da PIC pod velikim utjecajem Sarajeva i da "očito jednostrano nastupa".

"Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske. Time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi ga nitko mogao osporiti. A ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali uvesti Dan državnosti RS, da provedemo odluku, a zadržimo 9. siječanj kao ključni praznik RS", zaključio je Ivanić.

Podsjetimo, veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum jer je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pozornost s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.

Između ostalog poručili su da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje odcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH, poručili su veleposlanici PIC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close