Sastanak

Dodika iznenadili novinari u Mostaru

Vijesti / Flash | 21. 08. 2015. u 14:29 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SNSD nema namjeru baviti se pitanjima restrukturiranja vlasti nigdje, ni na razini BiH, a u RS mi smo stabilizirali institucije i one rade u punom opsegu onoga što moraju i trebaju raditi'', rekao je nakon sastanka s Draganom Čovićem predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Nakon što su razgovarali iza zatvorenih vrata, Dodik je novinarima rekao kako je, što se tiče BiH i strukture vlasti, očigledno da postoje određeni zastoji.

''Vlast nije pokazala sposobnost. Velike najave i veliki uspjesi gotovo su se razbili o nesposobnost te strukture da nešto tamo napravi'', rekao je Dodik i rekao kako SNSD nema namjeru ulaziti u državnu vlast.

Popuna 

''Mi ne želimo ulaziti tamo biti popuna. SNSD će ući ako ima partnere koji bi, kao što je to HDZ, radili na strateškim pitanjima koja bi definirali i koji bi bili jasne tračnice kojima bi išla BiH, a ne da se bavimo, kao što to čini SDA, pokušajima da pribave ovoga ili onoga za svoje političke ciljeve'', rekao je Dodik.

Dragan Čović, koji je rekao kako je njegova gosta iznenadio broj novinara zainteresiranih za njihov susret, rekao je kako su njih dvojica ''prijateljski razgovarali o puno tema koje ih vežu''.

''Iako mnogi znaju reći tko zna što ih veže, nas veže nas samo jedan korektan, prijateljski odnos'', rekao je Čović i dodao kako je Dodika upoznao sa situacijom u Federaciji BiH kao i o onome kako on vidi situaciju u BiH. Dodik je, kaže, njemu prenio informacije o aktivnostima koje provodi kao predsjednik RS.

''Kao i dosad, uglavnom imamo usuglašene stavove o velikom broju pitanja iz naše budućnosti jer uglavnom smo razgovarali o onome što je budućnost BiH i onome što bi mi trebali raditi u sljedećih godinu, dvije dana'', rekao je Čović.

Dodik je istaknuo kako je ovo kontinuitet sastanaka te kako su teme uobičajene za ovo vrijeme.

Dekorativa za sujete

''Bilo je priče i oko realizacije ovih reformskih agendi što smo ih usvojili. Naravno, mislim da je prioritet svih da to radimo ali isto tako iznio sam svoj stav da je to manjkavo, da nismo tamo obuhvatili mnoge fiskalne i monetarne mjere koje su bile neophodne da bi se BiH stabilizirala i da bi u tom smislu mogla računati na neki boljitak. Ovako je sve to neka dekorativa koja bi trebala zadovoljiti sujete onih koji su pisali onu izjavu i koju su pokušali da je nametnu kao veliki iskorak'', rekao je Dodik i upozorio kako ne može biti velikog iskoraka ako nitko ne reagira na činjenicu da EU mjesečno tiska 60 do 1,200 milijardi eura i da će to umanjiti vrijednost eura te na činjenicu da je KM vezana za euro.

''To bi sigurno trebalo okupiti ljude u BiH da razmišljaju o tome na koji način da se bave monetarnim pitanjima a ne da ostane sve u sferi samo odluka i interesa onoga što stranci čine i rade'', rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je suradnja dvaju stranaka iznimno dobra.

''Naša suradnja je dobra. Mogu špekulirati šta hoće. Mislim da HDZ i SNSD imaju uravnotežen pristup svim otvorenim pitanjima'', rekao je Dodik.

Sastanci bez koaliranja

Današnji sastanak nema veze sa stvaranjem koalicije nego je riječ o prijateljskom ručku, rekao je Čović i naglasio kako treba poštivati stavove Dodika čiji se stavovi moraju uvažavati.

''Ako se neće uvažavati stavovi predstavnika iz RS, onda ponovno izigravamo volju građana i vrtjet ćemo se u krug'', rekao je Čović i dodao kako se treba riješiti centralizacija.

Što se tiče rješenja vlasti u Federaciji postoji jako puno mogućnosti da dalje nastavimo s vlašću.

''Izvršna vlast u Federaciji postoji, ja suradnicima kažem vi radite jer vladu imamo. Vjerujem da ovi razgovori koje mi vodimo su prije svega opredijeljeni da napravimo iskorak'', rekao je Čović i dodao kako će biti potrebne izmjene Izbornog zakona i ''ako te probleme riješimo onda ćemo se baviti realnim životom''.

Odgovarajući na pitanje o mogućim novim strankama u federalnoj koaliciji rekao je kako ne vidi prostora za neke druge stranke te da se ne možete raditi i usvajati neke zakone na konceptu koliko imate ruku.

Dodao je i kako će se sastati s Radončićem, ali da ni taj sastanak ne treba vezati s koaliranjem.

Kopirati
Drag cursor here to close