Ni gdje ni tko

Dodik za napad krivi OSA-u, najavljuje uspostavu obavještajne službe RS

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2015. u 08:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u utorak Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA) da snosi odgovornost za teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca te je najavio da će biti uspostavljena posebna entitetska obavještajna agencija.

Nakon izvanredne sjednice vlade RS održane u Banja Luci u povodu tog napada, Dodik je novinarima kazao kako je "obična laž" da je OSA potkraj prošlog tjedna upozorila na mogućnost terorističkog napada poput onog koji se dogodio u Zvorniku.

"Bila je to sasvim načelna informacija koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi napad, no da oni (OSA) nemaju pojma ni gdje ni tko. Pa to svaki dan čitamo u medijima", kazao je Dodik, nazvavši informacije OSA-e "smiješnima i beskorisnima".

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je kazao kako je OSA uputila upozorenje o mogućim napadima na policijske postaje, a po svemu sudeći riječ je bila o tzv. nespecifičnoj prijetnji o kojima se također redovito zamjenjuju informacije.

Dodik je potvrdio da je i na temelju takve informacije policija podignula pripravnost.

"OSA više prati što rade ljude u vlasti nego što se bavi pitanjem terorizma", istaknuo je Dodik, sugerirajući kako su tu agenciju ionako "nametnuli stranci" pa bi ju, po njegovom mišljenju, najbolje bilo ukinuti.

"Ovdje se radi o aktivnosti koja nas navodi na to da u naredna tri dana procijenimo kapacitete policije da se susprostavi terorizmu. Ono što nam bude trebalo mi ćemo i napraviti i u tome nas nitko neće zaustaviti", rekao je Dodik.

Vlada RS je odlukama s izvanredne sjednice zatražila da entitetska policija bude u cijelosti uključena u istragu o terorističkom napadu u Zvorniku, iako ju je na temelju zakona preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close