Krše Dayton

Dodik: Visoki predstavnici su najveću štetu nanijeli srpskom narodu

Vijesti / Flash | 29. 04. 2016. u 06:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je kontinuiranom politikom proteklih godina Srpska uspjela etablirati kao nezaobilazan faktor političkih i regionalnih odnosa.

Dodik je sinoć na Sokocu na tribini "Riječ predsjednika" istakao da je koncept aktualne vlasti, od kako je preuzeo funkciju predsjednika 2006. godine, bio jaka Republika Srpska, koji je bio suprotstavljen politici jaka BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska za proteklih 10 godina izgleda drugačije jer je, osim stabilizacije ekonomskih prilika, uspostavljena pozicija nezaobilaznog faktora političkih odnosa.

"Danas je priča o političkom statusu Republike Srpske došla do te mjere da nitko više ne može osporiti entitet Srpsku, koja je za rukovodstvo Republike država, koja ima svoju teritoriju, narod koji je podržava, svoju vladu koju bira na demokratskim izborima i takav kapacitet Republika Srpska će sigurno opstati", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je odbačena muslimanska politika, kojom su tražili sto posto BiH, a ta politika je zahtijevala da se Republika Srpska pretvori u "praznu ljušturu".

"Ta politika je zahtijevala da ne postoji vlast Republike Srpske, već da postoji vlada u BiH, ta politika je zahtijevala definitivni poraz srpskog nacionalnog projekta, koji je započeo na marginama bivše Jugoslavije, u uvjetima kada je srpski narod na ovim prostorima digao glas da bi sačuvao nacionalno jedinstvo", naveo je Dodik.

On je dodao da je konsolidacija političkog projekta Srba u to vrijeme podrazumijevala formiranje Republike Srpske, a politika jaka BiH od strane muslimana podrazumijevala je slaba ili nikakva Srpska i to, naglašava, nikada nije prestalo.

"U raspadu bivše Jugoslavije bilo je normalno da srpski narod osigura svoju slobodu. Rat je donio mnoge pogibije na svim stranama, ali rat je bio i prilika za druge da 'sataniziraju' Srbe i da od njih naprave narod sa negativnom ulogom u procesu rata, da bude okupiran i zarobljen i kome će biti nametnuta rješenja", rekao je Dodik, dodajući da je u BiH u ratu poginulo ukupno 94.000 stanovnika, od kojih 30.000 Srba.

Dodik je napomenuo da se nakon posljednjih parlamentarnih izbora situacija promijenila i da na nivou BiH postoji problem koordinacije i komunikacije funkcionera koji su izabrani u zajedničke institucije u Sarajevu i vlasti Srpske.

Govoreći o radu visokih predstavnika u BiH, Dodik je naveo da su oni najčešće donosili odluke na štetu Republike Srpske i njenih nadležnosti.

"Viski predstavnici kršili su Daytonski mirovni sporazum, a najveću štetu su nanijeli srpskom narodu u Srpskoj. Nijedna odluka visokih predstavnika nije štitila Srbe, kao ni ona da se mora provesti istraživanje i utvrditi istina o stradanju Srba u Sarajevu tijekom rata. Nikada međunarodna zajednica nije stala iza tog projekta i zato danas nemamo istinu o stradanju Srba u Sarajevu", podsjetio je Dodik.

On je rekao da je Sarajevo danas monoetnički grad gdje vladaju Bošnjaci. "Zato ne možemo dozvoliti da Sarajevo bude politički centar, za nas je političi centar Banja Luka i Republika Srpska. Sarajevo je mjesto dogovora tri naroda i tako može ostati", dodao je Dodik.

Navodeći da je koncept funkcionalne BiH izmišljen u Bruxellesu i nametnut, a u pravilu je značio prenošenje institucija i nadležnosti na Sarajevo i smještanje tih institucija na nivou BiH, Dodik je rekao da ukoliko BiH ne bude mjesto gdje će Srbi biti zadovoljni, Srbi iz nje moraju izaći.

Od 1996. godine Republika Srpska je putem svojih računa platila institucije BiH 5,6 milijardi KM, a od kada postoje Oružane snage BiH, potrošile su 3,5 milijarde KM i ničemu ne služe.

Dodik je sinoć na javnoj tribini na Sokocu rekao da je u tu općinu samo za vrijeme mandata načelnika iz SNSD-a uloženo 28 milijuna KM, koji su izdvojeni iz proračuna Srpske. 

Kopirati
Drag cursor here to close