Rastu tenzije u RS

Dodik: Stranci stoje iza prosvjeda; Borenović: Prosvjedi neće biti otkazani

Vijesti / Flash | 05. 05. 2016. u 19:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulice Banja Luke 14. svibnja izaći će građani koji su nezadovoljni stanjem u ovom entitetu, ali izlaze i oni koji su zadovoljni. Prvi će na prosvjede opozicije, drugi na miting vladajućih.

''Ako opozicija odustane od prosvjeda, mi ćemo odustati od mitinga'', ukratko je Savezu za promjene poručio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Pozvao ih je da sljedećeg tjedna na zajedničkom sastanku razmatraju mogućnost otkazivanja obostranih masovnih okupljanja.

U Savezu, kažu, bez kompromisa sa onima koji kradu desetljeće, a žele ukrasti i prosvjede.

"Dodik je kao predsjednik SNSD-a od 19. travnja pa sve do 6. lipnja rezervisao sve vikende na Trgu Krajina. Mogu zaključiti da režim pokušava adminitrativnim sredstvima i političkim uticajem na MUP onemogućiti održavanje skupa", tvrdi Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, piše N1.

Vladajuća koalicija jedinstvena i oko kandidata za lokalne izbore i oko mitinga. Predsjednik RS, smatra da se 14. svibnja treba pokazati demokratski kapacitet. Organiziranje prosvjeda opozicije nije njihova ideja, smatra Dodik. Sve je dio davno razrađenog scenarija stranaca, kaže.

"SDS nije izdajnička stranka ali grupa ljudi u ovoj stranci jača organe BiH, a smanjuje snage RS", smatra entitetski predsjednik.

''Prosvjeda će biti, mirnih dostojanstvenih prosvjeda, to je naše pravo legitimno pravo'', poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Kroz prosvjednu šetnju ćemo pokazati što nas to muči, a narod će pokazati svoje nezadovoljstvo. 14. svibnja ćemo u Banja Luci pokazati kakvo je stanje u Republici Srpskoj", kaže predsjednik PDP-a.

"Nevjerojatno je da imate situaciju da vam ne daju da organizirate prosvjed, što je osnovno pravo građana u demokratskom društvu", kaže Borenović i dodaje: "Velikim narodnim prosvjedom u Banja Luci želimo da kažemo kakvo je ekonomsko stanje u Republici Srpskoj i da izrazimo nezadovoljstvo zbog određenih odluka vlasti Srpske koje su dovele Srpsku u ovako loš položaj", prenosi RTVBN.

"Došli smio u situaciju da je Republika Srpska prezadužena, danas imamo mnogo više nezaposlenih, duguje se poljoprivrednicima, ogromna su kašnjenja iz proračuna Srpske, dvije banke su propale, i kroz razne afere Srpska je ostala uskraćena za tri milijarde maraka", nabraja predsjednik PDP-a.

Borenović kaže da je cilj prosvjeda da se popravi sveopće stanje u društvu.

"Želimo da se zaustavi dalje zaduživanje Srpske, da se isplate sve obaveze koje postaje prema braniteljskim kategorijama, umirovljenicima, poljoprivrednicima, i da se ukine odluka o poskupljenju struje. Svaka vlada koja nije u stanju ispuniti ovakve zahtjeve nema legitimitet da vodi ovaj narod'', zaključuje Borenović.

Posljednja velika kriza između dva bloka u RS, završila je razgovorima sa patrijarhom SPC Irinejom u studenom u Bijeljini.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić, znao je biti pomiritelj Bosića i Dodika, a njegov najavljeni dolazak na otvaranje Ferhadije u Banja Luci prilika je za dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close