Bez straha od uhićenja

Dodik: Republika Srpska je država, a BiH državna zajednica

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 18:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je gostujući u Pressingu izjavio kako se ne boji uhićenja i da je zadovoljan što je referendum o Danu RS prošao bez problema.

Referendum je jučer održan, preplašeni narod barem malo može odahnuti. Nije počeo rat. Sve je prošlo bez značajnijih incidenata. Mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer nitko nije uhićen, niti smijenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma. Na izjašnjavanje je izašlo 55 posto stanovnika ovog bh. entiteta, a 99,8 posto njih glasovalo je za to da se 9. siječanj i dalje slavi kao Dan Republike Srpske.

''Sinoć sam bio u Višegradu i na Palama, a onda sam jutros došao u Beograd radi nekih obaveza i ostao sam ovdje kako bih snimio Pressing. Čuo sam danas sa Vučićem (premijer Srbije), koji je izrazio zadovoljstvo što je referendum prošao mirno i da se sada može očekivati smirivanje tenzija'', poručio je Dodik, i dodao kako je zadovoljan s činjenicom da je referendum prošao bez problema.

''Također, zadovoljan sam i sa rezultatom mada sam malo umoran i nenaspavan. Uradili smo vrlo važan posao i odmah smo rekli da je provođenje referenduma u funkciji provođenja odlike Ustavnog suda BiH i mi smo se odlučili da toj odluci treba prilagoditi proslavu Dan RS. Prvi korak je referendum, a sljedeći koraci su da se ponovo vratimo u Narodnu skupštinu RS'', dodao je Dodik.

Napominje i kako je zadovljan izlaznošću, piše N1.

''Ako se od ukupnog broja oduzmu Bošnjaci i Hrvati znači da je na referendum izašlo 70 posto Srba. Zadovoljni smo sa ovih 55 posto. Zašto ne bi bili kada je i Crna Gora imala kvotu od 55 posto za nezavisnost? I nitko joj to nije sporio'', ističe predsjednik manjeg bh. entiteta.

Na komentar kako je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak izjavio da je Dodik referendum pretvorio u predizborni skup, ističe kako su svi političari u RS ostali pri odluci za održavanje referenduma.

''Sve političke partije su bile incijatori i potpisnici odluke. Ne znam da li je Crnadak glasovao, ali se mora vratiti među vas (Sarajevo, op. aut.) i onda objašnjavati svoje odluke. Britanski veleposlanik Edward Ferguson je rekao da ne vidi ništa sporno u održavanju referendumu, a onda je promijenio priču nakon pritisaka Bošnjaka. Mladen Ivanić je prvi iznio takvu konstataciju i onda su počeli svi pričati kako je ovo Dodikov referendum, ali i njihove stranke su bile potpisnice odluke o njemu. To treba razumjeti na taj način da se oni žele sakriti kada dođu kod Bakira Izetbegovića. Ivanić će morati opravdati glasove Bošnjaka koji su glasali za njega.

Ističe kako se ne boji da će mu biti zamrznuta imovina u inozemstvu.

''Ne bojim se. Posjedujem imovinu u Srbiji. Na Srbiju gledam kao na matičnu zemlju. Imaju i Bošnjaci imovine po Istanbulu i Turskoj. Potpuna je insinuacija da imam imovinu u Rusiji'', rekao je, te dodao kako je potpuno banalizirana priča da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobili samo moralnu podršku u vezi referenduma.

''Radi se o susretu sa čovjekom koji predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja svijeta i ja sam pokušavao dobiti njegovu naklonost kako bi ohrabrili ruske kompanije da ulažu u RS. Putin je što se tiče referenduma rekao da je to naša stvar i da međunarodna zajednica nema prava da se petlja u unutarnje stvari zemlje koja je međunarodno priznata. Međutim, drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju. Putin mi je zaželio sreću na referendumu i na izborima'', poručio je Milorad Dodk.

Istaknuo je i kako smatra da je RS država, a BiH državna zajednica, 

''Politika je dio uzročno-posljedičnih odnosa. Sve ove godine su pokazale da BiH nema unutrarnjih kapaciteta da funkcionira. Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik donijeti odluke nauštrub jednog naroda. Nisu svi spremni da žive u takvoj situaciji. Dodik je uvijek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu'', kaže Dodik.

''Ja sam od Izetbegovića dobio što nikada nisam mogao sanjati. U mehanizam koordinacije se uključila jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sustavu, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može sudjelovati samo ovlašteni predstavnik Vlade RS, ne netko tko se proglasio da predstavlja Srbe. Taj ovlašteni predstavnik RS će moći ići samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasjedanja u Sarajevu'', zaključio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close