U veljači ili ožujku

Dodik: Referendum u RS-u o 9. siječnja bez obzira na događanja o zakonu o Ustavnom sudu

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 14:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, povodom odluke Ustavnog suda BiH koji je odlučio da je 9. siječnja dan RS-a, neustavan, naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Narodne skupštine RS-a - potvrdio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Kaže da će referendum, najvjerojatnije, biti održan krajem veljače ili početkom ožujka, bez obzira na dalja događanjem u vezi s predlaganjem zakona o Ustavnom sudu BiH.

Radna grupa za izradu zakona o Ustavnom sudu BiH bi, kako je rekao, u ponedjeljak bi trebala završiti sve preostale detalje u vezi s tim, nakon čega će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru BiH otkada i počinje teći rok od 120 dana za usvajanje tog zakona.

Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci naveo da nema nikakvih nesuglasica o tome da strani suci trebaju biti "eliminirane ili izbačeni" iz Ustavnog suda BiH tim zakonom.

''Proces odlučivanja u sljedećem razdoblju mora uvažiti činjenicu da su entiteti ti koji su sastavni dio BiH zajedno s konstitutivnim narodima tako da iz svakog entiteta ili konstitutivnog naroda mora da bude jedan član u većini za odluku, a ne kao dosad da to bude stvar preglasavana stranaca ili Bošnjaka koji su donijeli više od 20 suštinskih odluka vezanih za RS, a i za hrvatski narod koji je dao podršku da se donese taj zakon i da ta dva elementa budu njihov sastavni dio'', rekao je Dodik.

Hrvatski i srpski narod, kaže, žele da bude promijenjen taj zakon za razliku od Bošnjaka.

''Sadašnje stanje na sceni je promoviralo intervencije u politički sustav, zakonodavstvo, a sve na bazi takozvanih proširenih nadležnosti Ustavnog suda BiH koji je sam sebi proširio ovlaštenja pod utjecajem visokog predstavnika'', tvrdi on.

Prijedlog Bakira Izetbegovića da RS slavi 21. studeni, koji je asocijacija na parafiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocijenio je kao ponižavajući.

''To bi značilo da Dan RS-a proslavljamo nakon rata što bi opet značilo konotaciju da je RS rezultat rata'', ustvrdio je entitetski predsjednik i dodao da je RS nastala 9. siječnja.

On je naveo da Predsjedništvo SNSD-a nije raspravljalo o rekonstrukciji Vlade RS-a i da premijerka Željka Cvijanović i ministri imaju podršku stranke.

Kazao je i da je razgovarano o potrebi uspostavljanja "koordinacije i unošenja nove energije u politički život, ne samo Vlade, već i drugih političkih faktora u RS".

Kopirati
Drag cursor here to close