Na sastanku s Vučićem

Dodik: Otkazat ćemo referendum, ako Ustavni sud poništi odluku

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 14:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Referendum o Danu Republike Srpske bit će otkazan samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku kojom je Dan Srpske - 9. siječnja, proglasio neustavnim'', rekao je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Dodik je, nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vladi Srbije, prenio novinarima da je Vučić tu odluku Banja Luke "primio k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir".

On je istaknuo da bi poništavanjem prvobitne odluke Ustavnog suda cijela priča o referendumu postala besmislena i da ga ne bi bilo potrebe uopće održavati, javlja Tanjug.

Referendum nije planiran

"Ako se to uradi, onda se obesmišljava sva ova priča, jer o čemu mi da odlučujemo ako Ustavni sud kaže da ne vrijedi ta odluka i da je Dan Republike Srpske deveti siječnja", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je dodao da je Narodna skupština RS zatražila da Ustavni sud poništi svoju odluku, ali ipak ocjenjuje da je poništavanje daleka mogućnost.

"Mi ovo nismo planirali prije dvije godine. Sud je donio odluku prije nekoliko mjeseci da se preispita Zakon o Danu Republike", podsjetio je Dodik.

Kako je objasnio, rukovodstvo RS-a nije odluku o raspisivanju referenduma donijelo iz hira, već zato što je Ustavni sud ugrozio odnos srpskog naroda prema 9. siječnju.

"Želim na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana o tome kako se kretati dalje", rekao je Dodik.

On je ostavio i mogućnost da se Zakon o Danu Republike izmijeni, na način da se izbaci obveznost njegovog proslavljanja, kako bi Bošnjaci mogli da ga ne proslavljaju.

"Ako Bošnjaci hoće raditi na Dan Republike Srpske, da rade njihova poduzeća, neka rade. Mi ne proslavljamo 1. ožujka, ali nitko nama ne može zabraniti da slavimo 9. siječnja", rekao je Dodik dodajući da to može u proceduru da bude upućeno "već ovih dana".

Vučić ostaje pri ranijem stavu

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo riječi o održavanju referenduma, dodajući da je Vučić ostao pri ranijem stavu.

"Primio je to Vučić k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir. To je njegova uloga. Ja Srbiju doživljavam kao najvažniju zemlju regije u stabilizaciji ukupnih prilika. To Srbija svakim danom i političkim aktivnostima pokazuje", rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, Vučić je ostao pri stavovima Republike Srbije, a to je da se Srbija ne treba miješati, da ne podržava niti osporava pravo na referendum, ali da intezivno i do kraja pokušava ukazati na sve opasnosti koje mogu izazvati negativne reakcije određenih struktura međunarodne zajednice.

"Ali dijalog će biti nastavljen. I kada bude došao u nedjelju kod nas, opet ćemo razgovarati na tu temu", rekao je Dodik zaključivši da je razgovor sa srpskim premijerom bio korektan, unatoč neslaganju u vezi s održavanjem referenduma.

Kopirati
Drag cursor here to close