Tvrdnja

Dodik optužio SIPA-u za politička motivirana uhićenja

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 19:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U propratnom pismu, koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, uz izvještaj koji je taj bh. entitet uputio Vijeću sigurnosti UN-a, iznesene su optužbe na rad pravosudnih institucija BiH, ali i Državne agencije za istragu i zaštite (SIPA).

Dodik je iznio tvrdnju da je "Tužiteljstvo BiH zloupotrijebilo kazneno pravosuđe i smijenilo direktora SIPA-e".

''Od tada do danas, novi direktor SIPA-e, po ovlaštenju Suda BiH i Tužiteljstva BiH, sudjeluje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u Republici Srpskoj, kao i politički motiviranim uhićenjima i uznemiravanju građana BiH'', ustvrdio je Dodik.

Također je dodao da se "Sud BiH i Tužiteljstvo BiH nalaze pod ogromnim utjecajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice''.

''Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podjelu vlasti i suradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta'', naveo je Dodik, između ostalog, u popratnom pismu uz izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti u kojem taj bh. entitet daje svoje viđenje stanja u RS i BiH.

U ovom, kao i u ranijim dokumentima koje RS šalje Vijeću sigurnosti UN-a u isto vrijeme kada i visoki predstavnik podonosi svoj izvještaj toj instituciji o stanju u BiH, ponovljeni su stavovi da je potrebna reforma sudske i tužiteljske institucije na nivou BiH.

Navedeno je i da RS ''snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se europske integracije ne smiju koristiti kao izgovor za centraliziranje ovlaštenja suprotno Ustavu".

Kopirati
Drag cursor here to close