Odnosi

Dodik održao lekciju i postavio pitanja Karamarku

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a da odnose Srba, Hrvata i Bošnjaka treba nastaviti razvijati na najbolji način i njegovati'', rekao je za Nezavisne novine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istaknuo je kako su izjave Tomislava Karamarka o tome kako je nastala Republika Srpska i podrška poređenju Banja Luke i Bleiburga neprimjerene za tako visoko rangiranog političara i da predstavljaju pokušaj skretanja pažnje s njegovih obiteljskih afera u Hrvatskoj.

Predsjednik Srpske je rekao da Karamarko ne razumije odnose Srba i Hrvata u kontekstu BiH.

"Srbi i Hrvati su riješili svoje međusobne odnose. Srbi imaju Republiku Srpsku i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska uvažava činjenicu da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila Banja Luku i da je tom prilikom s njom pokrenuo ozbiljan dijalog upravo da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama, a da se grade dobri odnosi.

''Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali, moram reći da čim netko u Srbiji progovori o stanju u BiH - nakostriješi se sva javnost u Sarajevu. Sada svi šute, čak podržavaju Karamarka. A čim netko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović, odmah je to dočekano na nož", dodao je Dodik.

Kaže kako Karamarku postavlja pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u RS, posebno uništavanju Mrkonjić Grada, te ističe da je Srpska nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

"Srpska je nastala u želji srpskog naroda da se obrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. Republika Srpska je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz povijest uvijek bili suprotstavljeni", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je nepotrebno hrvatsko pokazivanje animoziteta prema Srbiji tako što se blokira njezin put k EU, te da to ne doprinosi boljim odnosima Srba i Hrvata uopće, prenijela je Srna.

"Politika aktualne vlade Hrvatske u tom pogledu ne doprinosi ukupnom razumijevanju među narodima, a nije ni pristojno da Hrvatska na taj način blokira napredak Srbije. A ako je Hrvatska mjera puta Srbije u EU, onda jadna je EU", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close