'Politika'

Dodik: Odnosi Bošnjaka i Srba trajno riješeni Daytonskim sporazumom

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 12:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi Bošnjaka i Srba trajno su riješeni Daytonskim sporazumom, kojim su stvorena dva entiteta, a osobni i politički odnosi su nešto drugo, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi Tanjug.

"Ne moramo se voljeti, ali moramo se uvažavati", rekao je Dodik za "Politiku" dodajući da nije siguran da u sarajevskom političkom krugu ne postoji želja da se omalovaže srpski nacionalni interesi u BiH.

"Najbolja ilustracija za to je položaj Srba u Federaciji BIH. Uvjeren sam da je položaj Bošnjaka u RS-u u svakom pogledu bolji, ali naravno kad slušate Sarajevo stječete sasvim drugi dojam", kazao je Dodik.

On je ocijenio da je posjet Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića Sarajevu ostvario cilj da se postigne razumijevanje o potrebi regionalne suradnje.

"Što se tiče političkih odnosa Beograda i Sarajeva, ostao je dobar utisak, dojam uspjeha. Vučićeve poruke o stabilnosti su bile realne i na njih nemam nikakve primjedbe", kazao je Dodik.

Dodao je da unutar BiH postoje problemi, predočavajući da sve što Vijeće ministara BiH, koje nije vlada, može učiniti, jeste ono za što ima suglasnost dvije entitetske vlade, a da je sve drugo izvan Ustava BiH.

"U nekim točkama koje su bile predmet razgovora, Vijeće je izašlo izvan svojih okvira. To Vlada Srbije nije trebalo, niti mogla znati. To je unutarnja podvala određenog broja ljudi koji bi željeli biti u kapacitetu vlade, što se ne može dogoditi", zaključio je on.

(FENA) C.K.

Kopirati
Drag cursor here to close