Pressica

Dodik o sankcijama: Ovo nije stav američke države

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osjećam se ponosno jer je ovo dokaz da nisam bio spreman trgovati interesima RS'', izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za medije na temu uvedenih mu sankcija.

''Odluka je deplasirana jer oni koji su je donijeli znaju savršeno dobro da ja nemam nikakvu imovinu u Americi i nisu imali nikakve osnove. Nemam ni imovine ni račun nigdje u inozemstvu osim u Srbiji, a ja Srbiju ne doživljavam kao inozemstvo'', rekao je Dodik i istaknuo kako su sankcije odmazda odlazeće američke administracije na čelu s veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack.

''Ponosan sam na to što upravo u tom vremenu od kada aktivno vodim RS što nisam bio spreman da pod silnim pritiscima prihvatim da predam policiju RS i da izvršim reformu koju su tražili. Ponosan sam jer sam odbio Butmirski proces, što nikad nisam pristao da se izmjeni Ustav BiH kako je tražila odlazeća američka administracija'', rekao je Dodik i dodao kako je ponosan što nije dopustio da se ukine dan RS, koja je ''pod kontinuiranim udarom bahate administracije koja je pokušala postaviti poslušne ljude''.

Američku administraciju u BiH optužio je da je tendenciozno probošnjačka i izrazito antisrpska.

''Ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD-u i teško je govoriti kao o sankcijama jedne države. Nisam iznenađen ovim potezom jer sam za 10 godina čuo toliko prijetnji da sam znao da će ih upotrijebiti pri povlačenju'', rekao je Dodik i naveo kako je poziv na inauguraciju Trumpu bila ''kapisla za sankcije jer nisu mogli podnijeti da ga vide tamo''.

''Za opstrukciju Daytona optužili su me oni koji su sve učinili da ga devastiraju. Izfrustrirani likovi Cormack i Hoyt Yee su upropastili projekat kojeg su sami projektirali. Je li u kreiranju odluke bilo i domaćih šaptača, vidjet ćemo. Čuo sam neke nestrpljive koji traže moju ostavku. Na funkciju izabran voljom naroda a ne voljom odlazeće administracije. Ako je netko mislio da će ovom odlukom utjecati na moje političke stavove, grdno se vara'', rekao je te optužio veleposlanicu Cormack za osobnu osvetu.

Zatražio je od Senata da je proglasi personom non grata u BiH i da je hitno povuče iz BiH i krivično goni zbog miješanja u unutarnje stvaru drugih zemalja i kršenje međunarodnog prava i Daytonskog sporazuma kao međunarodnog akta.

''Kršila je i ustav i lažno informirala State Department o stanju u BiH'', rekao je Dodik i dodao kako za građane RS ovon e znači ništa i neće učiniti nikakve promjene u njihovim životima.

''Ovo je posao za mene. Nastavljam se baviti politikom i ne mijenjam svoje stavove, koji će biti još jasniji'', rekao je Dodik i zahvalio se ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu koji je rekao da RS ne ruši BiH.

''Sad ću biti još više protiv BiH koju želi odlazeća administracija SAD. Nisu dali niti jedan dokaz da je kršim Dayton. Nikada se nisam ogriješio ni o jedan zakon, a pogotovo ne o Ustav. Ovo je dokaz da sam bio u pravu'', rekao je Dodik ustvrdivši kako vjeruje da će se nova američka administracija drugačije odnositi prema BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close