RTRS

Dodik o Južnom toku, MMF-u i porezu na neženje ...

Vijesti / Flash | 02. 12. 2014. u 07:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao dramatičnu vijest da je Rusija odustala od izgradnje "Južnog toka".

"Rusija je rekla da ona ne može da napravi 'Južni tok' ako Europa to ne želi. Prije nekoliko godina je napravljen 'Sjeverni tok' iz istih izvora i došao je u Njemačku i razvijene zemlje Europe i nije bilo nijednog kubnog metra smanjene isporuke plina sve vrijeme krize u Ukrajini. Zašto se nama ne da pod istim uvjetima napravimo 'Južni tok'? Zašto mi moramo da razmišljamo o tome da nismo energetski osigurani u budućnosti?", upitao je Dodik.

Suradnja SNSD-a sa HDZ-om, kaže Dodik, godinama je korektna i nikada nije bila usmjerena protiv nekog trećeg.

A Dragan Čović, kako piše RTRS, nije jasno precizirao s kim bi HDZ trebalo da formira vlast u BiH - sa SDA oko kojeg se okupila opozicija iz Srpske ili sa SNSD-om. Ponavlja, postignuti dogovori moraju se poštovati, a odgovor na pitanje tko će imati većinu u BiH ostavlja za 9. prosinac, kada će se, kaže, svi morati izjasniti u vezi s tim.

“Praviti vlast bez onih koji su na nižim nivoima formirali vlast je bespredmetno”, ponovio je Čović.

Potpisani sporazumi, kaže Čović, daleko su od danih obećanja, tek treba sjesti za sto i sve dogovoriti. Ipak, jedno je, ističe, izvjesno.

“U svakoj varijanti nastojat ću da pokažem da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a koji je formirao vlast u Republici Srpskoj, kao i HDZ i SDA, ako formiraju vlast u Federaciji BiH, zaključio je Čović”

Dodik je sinoć, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske, izjavio da Rusija principijelno poštuje Dejtonski sporazum i da nikada nijednom riječju nije pokazala aspiracije prema BiH u teritorijalnom ili političkom smislu.

Komentirajući nedavnu izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da "ruska politika nije dobrodošla u BiH", Dodik je rekao da je ruska politika i država sa svim onim pozitivnim što može da donese dobrodošla ovdje, jednako kao i politika EU, Turske i nekih drugih zemalja.

"Kad god sam pričao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, on je govorio o teritorijalnom integritetu BiH. A oni ovdje pokušavaju da od toga naprave svašta i govore o fašizmu. Kod Turske smo vidjeli jednu vrstu ponašanja koju nismo vidjeli kod Rusa", rekao je Dodik.

On je konstatirao da su se Rusi principijelno ponašali na međunarodnim tijelima kada su govorili da poštuju Dejtonski sporazum.

"Sukob Europe i Rusije oko Ukrajine ne možemo mi ni da riješimo niti bilo što da doprinesemo da on bude još žešći. Ali se ovdje upravo taj sukob oko Ukrajine pokušava nama nametnuti kao priča za 'peglanje' određenih stvari, pa bi se sad navodno trebalo bojati Rusa odjednom", rekao je Dodik.

On je ukazao da je, nasuprot dosljednoj ruskoj podršci Dejtonskom sporazumu, turski premijer Taip Erdogan govorio o "novoj osmanskoj imperiji" i mnogo čemu drugom, kao i o tome da su za njega "Ankara i Istanbul isto kao i Sarajevo".

Odgovarajući na pitanje kakva će biti predstojeća godina u ekonomskom smislu, Dodik je rekao da će biti stabilizirane javne financije.

"Računamo na određenu financijsku podršku, koja nije od MMF-a. Mislim da MMF vodi politiku urušavanja stabilnosti ovdje", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je MMF otkazao ratu koja je trebalo, kako je rekao, da završi financijsku godinu na neki način.

"MMF neće odobriti 150 milijuna KM i lokalne vlasti su prinuđene da idu na emisiju obveznica, a onda opozicija ustane i govori: 'Evo ih opet se zadužuju'. MMF je zbog navodnog neispunjavanja obaveza koje su oni nama propisali uskratio tu financijsku podršku", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da nije bilo poplava, Srpska bi ovu godinu završila sa rastom bruto proizvoda najmanje dva posto.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da očekuje da će to u narodnoj godini biti ostvareno.

"Moramo da stimuliramo ljude da se bore za posao i da rade, a ne za socijalna prava koja dobiju, a onda se ''nakači'' 500 000 ljudi na različite oblike socijalnih davanja i javne financije", rekao je Dodik i dodao da je možda došlo vrijeme da se uvede porez, pa i oduzimanje zemljišta na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

On je ukazao da ima i zemalja koje su uvele porez i na neženje.

Kopirati
Drag cursor here to close