Odluka muslimanskog suda

Dodik: Nikakav sud ne može osporiti Dan RS

Vijesti / Flash | 26. 11. 2015. u 21:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS ostaje pri svom prazniku i da nikakav sud to ne može osporiti.

On je, komentirajući za “Nezavisne novine” posljednju odluku Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašava Dan Republike, 9. siječnja , rekao da su “sve odluke Ustavnog suda BiH bile na štetu po vitalne interese RS, od konstitutivnosti naroda do grba”.

"Sve kad skupite, vidite da je to bilo u matrici koja je okupila dva stranca i dva Bošnjaka koji su glasali za sve što je protiv RS. Danas je to pretjeralo mjeru i u svakom slučaju RS ostaje pri svom prazniku, koji nikakav sud koji pokušava da se nametne kao ozbiljno mjesto, ne može osporiti", rekao je Dodik.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH “muslimanski sud protiv Srba i ništa drugo te da će RS energično reagirati u narednim danima”.

"Pozvat ću sve relevantne faktore u RS na aktivno, usuglašeno i jedinstveno djelovanje", rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Salkić: Nitko ne osporava entitetu da ima praznik, ali svih građana, ne samo Srba

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ocijenio je večeras za Fenu da je logična odluka Ustavnog suda BiH kojom je proglašen neustavnim 9. siječanj kao Dan RS-a, jer su bošnjački dužnosnici dugo godina ukazivali na činjenicu da je 9. siječanj kao praznik tog entiteta neprihvatljiv s pozicije Bošnjaka.

Ukazao je da nitko ne osporava da entitet ima pravo na praznik, ali on ne može biti praznik samo Srba i pravoslavaca, već svih građana.

"Ako se govori o prazniku entiteta, onda to mora biti datum koji je prihvatljiv svim građanima ovog entiteta, ako nas netko smatra njegovim građanima. Očito da oni koji su utvrdili taj datum nisu nas ni tada, a mnogi nas ni sada ne smatraju građanima ovog entiteta - rekao je Salkić.

On je naveo da, ukoliko neko smatra Bošnjake građanima RS, onda mora s njima dogovoriti koji je to datum koji je prihvatljiv kao praznik entiteta.

"Voljni smo i spremni da zajednički dogovorimo koji je to datum, a ne da nam se nameće i da se na obilježavanje dana ovog entiteta poziva na krsnu slavu i nameću određena vjerska uvjerenja", istakao je Salkić.

Opravdana odluka 

Stoga, ponavlja da je Odluka Ustavnog suda BiH logična i opravdana te očekuje da će institucije RS-a, u roku koji je odredio Sud, poštovati njegovu odluku, kao i sve dosadašnje, jer su obvezujuće.

To što entitetski predsjednik Milorad Dodik, ali i Narodna skupština RS odbacuju odluku Ustavnog suda BiH, Salkić kaže da se „oni ljute tek nekoliko sati od objave odluke, a Bošnjaci godinama ukazuju da su obespravljeni i da 9. siječanj za njih nije prihvatljiv“.

"Godinama ukazujemo da su nas pozivali na krsne slave, da se taj praznik obilježava u vjerskoj ikonografiji i imali smo pravo da se ljutimo. Nitko ne osporava da entitet ima pravo na praznik, ali on ne može biti praznik samo Srba i pravoslavaca, već svih građana", naglasio je potpredsjednik RS-a za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close