Padanje u nesvijest

Dodik nije pročitao deklaraciju, ali ju podržava

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 13:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora vidi kao pravo hrvatskog naroda da iskaže svoj stav, kao što je, kaže, stav RS-a njezino postojanje do samostalnosti.

Za BiH kaže da može da preživi "jedino kao konfederalna unija triju država, republika u okviru BiH".

''Ako to BiH nije onda mi moramo 'ganjati' svoj put u samostalnost'', rekao je Dodik i zrazio čuđenje što je deklaracija HNS-a izazvala reagiranja.

''Ne znam zašto svi padaju u nesvijest zbog te deklaracije'', naveo je Dodik uz čuđenje što je to medijska tema te priznaje da nije ni pročitao deklaraciju HNS-a.

Ponovio je tvrdnje da je "BiH potpuno neuspješna zemlja i da RS ima svoje pravo na afirmaciju prava na samoopredjeljenje, koje treba razvijati što više''.

''To je naša početna pozicija, kao što i Hrvati imaju pravo da definiraju svoje političke pozicije i nisam uopće uznemiren zbog toga'', rekao je Dodik.

Smatra da u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora ima stvari koje su "apsolutno“ prihvatljive.

''Oni govore o neuspjehu funkcioniranja BiH, traže novi izborni zakon, te drugo. Ono što ne ide u prilog nama, mi odbacujemo'', rekao je Dodik isključivši mogućnost da RS teritorijalno gubi bilo kakvu kompetenciju.

Kaže da moguću izgradnju trećeg entiteta u Federaciji BiH vidi kao problem Bošnjaka i Hrvata, koji su kaže, i gradili zajedništvo, koje očigledno nije dalo adekvatno rješenje i, navodi, vrijeme je da to riješi.

RS, dodao je, želi da zadrži sva prava koja ima u Daytonskom sporazumu i da joj ta prava nitko ne može oduzeti.

S druge strane, dopredsjednica SNSD-a Nada Tešanović, kojoj se zamjeralo što je nazočila zasjedanju Sabora, izjavila je da Republika Srpska ostaje u granicama i uređenju u kakvim jeste i da o njihovoj promjeni nema ni govora.

Tešanović je rekla za Srnu kako je sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru nazočila kao izaslanik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske te da Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imaju pravo tražiti što im pripada, ali u okviru uređenja Federacije BiH.

''Što će se u FBiH dogovoriti između Bošnjaka i Hrvata, to je njihova stvar, jer je očito kako Hrvati nisu zadovoljni svojim položajem u tom entitetu", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close