Ashdown

Dodik nema razloga pozivati se na neovisnost Škotske

Vijesti / Flash | 16. 09. 2014. u 09:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako se predsjednik RS, ili bilo tko drugi u BiH, odluči za avanturu odcjepljenja, suočit će se sa žestokim odgovorom. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH za nas su svetinja", rekao je Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH za Dnevni avaz.

Ashdown kaže kako usporedba referenduma o neovisnosti Škotske od Velike Britanije i secesionističkih planova, koje spominje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nije moguća.

''Riječ je o potpuno različitim situacijama, a sasvim je izvjesno da bi pokušaj odcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine naišao na žestoki odgovor'', rekao je nekadašnji visoki predstavnik dodavši kako ''nije iznenađenje da oni koji žele raspad BiH, riskirajući teško uspostavljeni mir u tom dijelu svijeta, očajnički traže uzor i pokriće za svoje aktivnosti".

Ashdown je istaknuo kako je u slučaju Škotske referendum temeljen na ustavu i dogovoru britanskog naroda i parlamenta, dok eventualni referendum o neovisnosti RS ne bi imao nikakvo zakonsko uporište, nego bi značio otvoreno kršenje međunarodnog prava, ali i "kraj mira u BiH".

Britanski lord podsjetio je kako se Zapad obvezao na očuvanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, što je i "uklesano u kamenu" kao sastavni dio Daytonskog sporazuma.

''Ta je zaštita uklesana u Daytonski sporazum i svako narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH je kršenje Daytona i međunarodnog prava. Svaki akt secesije znači kraj mira i povratak u sukobe u BiH'', rekao je Ashdown i dodao kako je jedini način da se to ne dogodi - ili ''da se odustane od separatizma ili da se svi u BiH usuglase da se država treba raspasti''.

''A ja ne vidim da će se takva suglasnost ikada postići. Ako bi se čak i to dogodilo, potrebna je i suglasnost međunarodne zajednice za jedan takav scenarij, a ne vidim da ima volje za to'', rekao je Ashdown koji smatra kako je vjerojatnije da će se Škoti u konačnici odlučiti za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, no ako se ono ipak raspadne, to će uslijediti na miran način.

"Ne vidim kako se to isto može dogoditi u BiH. Neovisnost RS označit će kraj mira u BiH", upozorio je Ashdown.

 

Kopirati
Drag cursor here to close