BiH, RS i MMF

Dodik ne prihvaća uvjete MMF-a

Vijesti / Flash | 22. 04. 2016. u 14:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da gašenje Banke Srpske nije glavni uvjet MMF i da su oni, "na neki način, prihvatili da se ona rekonstruira, ali uz uvjet da se javni novac ne ubrizgava više u tu banku". Kazao je da će Vlada RS i Narodna skupština RS donijeti odluku u kojoj će biti navedeno da se sredstva dobivena od MMF-a neće koristiti za te potrebe.

"U tom pravcu smo postigli dogovor“, kaže Dodik za Capital.ba.

Sve dok je u državnom vlasništvu Banka Srpske bit će banka samo po imenu, odnosno neće i ne smije se baviti bankarskim poslovima. Dodik je naglasio da će se Banka Srpske baviti samo naplatom već plasiranih kredita i prikupljanjem sredstava od prodaje imovine, a da će u međuvremenu pokušati naći i nekog strateškog partnera.

"Banka neće nastaviti bankarske poslove, neće se baviti konkretnim bankarskim operacijama, i zato je neophodno da se u dogledno vrijeme ona privatizira i da se eventualno uspostavi i ta funkcija“, istakao je Dodik.

Govoreći o imenovanju novih direktora na čelo IRB-a i Agencije za bankarstvo, Dodik kaže da vjeruje da će sadašnji direktori nastaviti svoj posao, usprkos istragama koje protiv njih vodi Tužiteljstvo BiH.

"To je obična ujdurma i namještena priča. Nema ništa u njihovom radu što bi se označilo kao kršenje zakona. Radile su svoj posao i radit će ga i ubuduće. Ništa im ne mogu dokazati da su radile protuzakonito. Tu nema prekršaja. Tužiteljstvo je politički motivirano i podleglo je zahtjevima opozicije is RS“, izjavio je Dodik.

Dodik tvrdi da neće biti spajanja agencija za bankarstvo na državnoj razini, te da će Agencija za bankarstvo RS i dalje ostati kao samostalna institucija.

On je demantirao da je o tome razgovarano sa predstavnicima MMF-a, ističući da to nije bio uvjet MMF-a, niti je o tome razgovarano.

Na pitanje da li je smanjenja zaposlenih u javnoj upravi uvjet MMF-a, Dodik je odgovorio da nije pročitao Pismo namjera MMF-a. Na podsjećanje na izjavu da je upoznat sa svim detaljima pregovora sa MMF-om, Dodik je rekao: "Naravno da znam, ali to ne znači da tebi treba da kažem... Polako, kad bude potpisan ugovor znat ćeš sve“.

Kopirati
Drag cursor here to close