Čudno ga gledaju

Dodik: Muka mi je kad putujem s putovnicom BiH

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 06:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive izvan matice.

"Mislim da svaki Srbin treba dobiti državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom", rekao je Dodik za beogradski list "Danas".

Podsjetivši da je tražio trajnu liberalizaciju dodjele putovnice Srbije, jer Srbi u Republici Srpskoj žele državljanstvo Srbije, Dodik kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali misli da treba biti još brža.

Dodik kaže da ne vidi zašto Srbija ne bi krenula u promjenu izbornog zakonodavstva i da omogući kvote za Srbe izvan Srbije.

"Koliko god nas da izađe na glasanje, za Republiku Srpsku bi kvota mogla da bude četiri-pet zastupnika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, zapadnu Europu. To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promjeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu", smatra Dodik.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost sudjelovanja na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik je naglasio da je primarno državljanin Republike Srpske i da nije o tome razmišljao, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu zastupnika za hrvatske zajednice izvan matice.

"Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banja Luci vidite billboarde sa kandidatima za predsjednika. Znam Hrvaticu iz Banja Luke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne spominjem Mađare", napomenuo je Dodik.

On kaže da uvijek "osjeća muku kad putuje s putovnicom BiH" i da ga, kada ode negdje sa putovnicom BiH, uvijek čudno gledaju.

"Jednom sam išao u SAD preko Nizozemske gdje su me u zračnoj luci pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u State Department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta", naveo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close