o pravosuđu

Dodik komentira pravosuđe: Ovo ima samo u BiH

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 17:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Ustavni sud BiH nenadležan da osporava ili ukida rezultat referenduma i da se takvim ponašanjem samo radi na razgradnji BiH.

"Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije reguliran zakonom, postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Pozvao je opoziciju iz Republike Srpske da se ujedini o ovom pitanju u Sarajevu.

"Dan Republike Srpske će se obilježavati bez obzira na ponašanje Ustavnog suda BiH, a institucije se spremaju za obilježavanje 9. siječnja", istaknuo je predsjednik Srpske za RTRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma.

''Odluka Ustavnog suda BiH još uvijek službeno nije dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema onome što je priopćeno za javnost sa sjednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmjeren protiv Republike Srpske i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama'', rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, pišu Nezavisne novine.

"Narodna skupština Republike Srpske je konstatirala da se na referendumu 677.771 građana Republike Srpske izjasnilo da želi da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske, pa je odluka Ustavnog suda po zahtjevu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića o poništavanju njihove demokratski izražene volje novi dokaz da se Ustavni sud stavlja u službu samo jedne politike i jednog naroda u BiH, ponašajući se kao naddržavni organ i jedan od rušitelja, a ne čuvara najvišeg općeg pravnog akta države – Ustava", naglasio je Čubrilović, dodajući da ne postoji ustavno-sudska instanca koja sudi na osnovu politike, a ne prava, koja ocjenjuje povijesne i političke činjenice i koja poništava demokratski izraženu volju naroda i ukida odluke dobivene najvišim demokratskim institutom izjašnjavanja, u ovom slučaju referendumom građana.

"Paradoksalno je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije također po apelaciji lidera SDA, Dan Republike proglasio neustavnim, a referendum zabranio - svojom najnovijom odlukom priznao taj isti referendum, stavljajući njegov rezultat van snage. Ako rezultat nekog čina stavite van snage, to defakto znači da priznajete i sam čin", istaknuo je predsjednik Narodne skupštine RS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close