Pitanje

Dodik iznio uvjet za svoju ostavku

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 14:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će on podnijeti ostavku i više se neće baviti politikom, ako netko nađe da u daytonskom ustavu BiH piše da je pravosuđe, osim Ustavnog suda BiH, na razini države BiH, a ne entiteta.

Naveo je i da po Ustavu BiH pravosuđe pripada entitetima, te da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće u BiH "nije legalno uspostavljeno" te da se BiH treba vratiti na ustavne pozicije, jer se bez toga postavlja pitanje smisla ove zemlje.

''VSTS je izmišljen samo da bi stranci mešetarili njime u početnim godinama i da bi proveli reformu koja u pravosuđu nije uspjela. I danas to nije uspjelo, jer postoje podanici u pravosuđu koji samo čekaju što će im stranci reći, ganjaj ovog ili onog...'', rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci dodajući da je VSTS-a potrebno vratiti u ustavne okvire.

U Ustavu, kaže, precizno piše da BiH ima devet nadležnosti, da sve ono što joj nije izričito dato pripada entitetima, među kojima i pravosuđe.

''A onda se nađe neki stranac koji to promijeni, čega mi je dosta'', dodao je Dodik i napomenuo da stranci pokazuju da ne postoji država BiH, jer svaka suverena država nema strane suce u Ustavnom sudu BiH, koji se ne imenuju u BiH i ne znaju jezike te zemlje.

Govoreći o Protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji stupa na snagu 1. veljače, Dodik je rekao da vjeruje u obećanja o pomoći saveznog ministra Njemačke o pomoći poljoprivredi BiH.

Istovremeno, je naveo da je gospodarstvo BiH "ubijeno" mjerama protekcionizma EU, te da o tome govori i prihvaćanje njemačkog ministra.

''EU je jača i stabilnija, ima veće poticaje, a onda nam ovdje osvajaju tržište. BiH je izgubila zbog tog famoznog europskog puta milijardu KM, a posredne štete u gospodarstvu bit će mnogo veće'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close