Politička organizacija

Dodik: Islamska zajednica je radikalna politička organizacija

Vijesti / Flash | 05. 07. 2015. u 17:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi Islamska zajednica u BiH trebala bit nevladina, a ne, kako je ustvrdio, politička organizacija u bošnjačkom narodu.

Ustvrdio je da je Islamska zajednica u BiH "ustvari, radikalna politička organizacija koja provodi i ima u sebi značajne elemente radikalnog islama i koja je integrirana sa islamskim pokretom širom svijeta".

''Zbog toga je ona za nas opasna. Ona je ključna politička organizacija u bošnjačkom narodu. Ona odlučuje tko je pobjednik kod Bošnjaka na izborima i zato ne treba zanemariti to o čemu govori, mada su ti njihovi zahtjevi nerealni i nemoguće ih je ostvariti'', kazao je Dodik u izjavi novinarima na Mrakovici.

Istaknuo je i da neće biti provedeni zahtjevi izneseni na jučerašnjem saboru Islamske zajednice u BiH, da se donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnoj zabrani službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola bivše Vojske RS na teritoriji BiH, kao i da se formira distrikt Srebrenica.

''To je deplasirana priča. Teritorija RS je neprikosnovena i nema razgovora o tome'', kazao je Dodik.

Sabor Islamske zajednice u BiH podržao je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici, te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close