Politika i žrtve

Dodik i Ivanić o Srebrenici: Nema politizacije

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 12:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Srebranica događaj koji treba odvojiti od bilo kakve politizacije te pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine.

Nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Ivanić je na pres-konferenciji u Banja Luci rekao kako zna neke političare koji se Srebrenice sjete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

''Spreman sam da tom događaju dajem puno poštovanje i budem u Srebrenici 11. srpnja, ali, ako je to pitanje o kojem se neki političari natječu da budu tamo politizirajući cijelu situaciju, u tome neću sudjelovati'', rekao je Ivanić ističući da se predlaganjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u parlamentu RS-a ne doprinosi pomirenju i davanju stvarnog poštovanja žrtvama.

Kazao je kako neće nazočiti komemorativnom skupu u Srebrenici 11. srpnja, ako se nastavi takva situacija, iako, dodao je, smatra da treba odati počast žrtvama.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da se svi dužnosnici u RS-u ne slažu s najavama usvajanja u parlamentu BiH rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

''To nije prvi put da se ona predlaže'', rekao je Dodik navodeći da se tim dokumentom želi politizirati situacija te usložniti odnosi u BiH uoči 11. srpnja.

''Nije dobro usložnjavati političku situaciju, jer bi se time usložnila i sigurnosna situacija'', ocijenio je Dodik ističući kako potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić nema ustavnu mogućnost da predlaže takvu rezoluciju ni na razini RS-a.

Samo Ured predsjednika RS-a može po zakonima uputiti takve dokumente u NSRS, ali to neće uraditi, jer, kako kaže, to neće doprinijeti pomirenju.

Entitetski predsjednik je dodao da je bio u Srebrenici i odao počast žrtvama te ponovio da se na tom prostoru dogodio veliki zločin.

Dodik je rekao kako se ''termin genocida u Srebrenici želi nametnuti RS-u od bošnjačkih političkih struktura, kao osnova za dalju razgradnju same RS''.

''To je neprihvatljivo i ne želimo dati taj početni impuls i neće ga biti nikada'', ustvrdio je Dodik.

Ponovio je stav da je u Srebrenici tokom rata ''počinjen ogroman, masovan, zločin i da je u tom pogledu odao poštu žrtvama''.

Naglasio je da odgovornost za zločin moraju snositi oni koji su ga počinili, a da ona nije kolektivna.

''Razne rezolucije koje vidimo bi trebale ići na tu vrstu priče, da se kolektivno pokušava etablirati krivica, a ne pojedinačna odgovornost koja je za mnoge već utvrđena'', rekao je Dodik. 

Dodik je rekao kako europski put nije zaustavljen i neće biti zaustavljen od RS-a, ali da taj entitet želi biti vidljiv na tom putu u skladu sa svojim ovlastima.

Kopirati
Drag cursor here to close