zajedno

Dodik i Čović najavili još jaču suradnju i novi zakon o Ustavnom sudu

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 11:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik isključio je danas mogućnost da se SNSD uključi u vlast na razini BiH.

‘’SNSD nije spreman ući u vlast na razini BiH i neće ući’’, rekao je on. Istaknuo je da u ovoj stranci "ne prihvaćaju ovakvu konstalaciju odnosa", mada su, kako je naveo, svjesni da su oni koji su iz RS-a u bh. institucijama potpuno delegitimirani u tom pogledu.

‘’Oni jesu legalni, ali nemaju legalitet za bilo kakvo odlučivanje na razini BiH, da zastupaju interese RS-a. Oni to i rade individualno i to i čine’’, ustvrdio je Dodik na press-konferenciji u Banjoj Luci nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZBiH Dragan Čović.

Optužio je predstavnike Saveza za promjene da su "nastavili s farsom, te da su rekli da ostaju u Vijeću ministara, a nitko ih nije odatle ni tjerao“.

Dodik i Čović su dali podršku europskim integracijama BiH, a postignut je dogovor da u sljedećem razdoblju ove dvije stranke pripreme prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.


"Dogovorili smo da pravni stručnjaci dvije stranke pokušaju pronaći zajedničko zakonodavno rješenje koje će definirati ovu oblast", rekao je Čović.

Naglašena je dobra suradnja SNSD-a i HDZ-a koja će biti još i intenzivirana u sljedećem razdoblju.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da postoji želja da vlast na razini BiH i u FBiH s trenutnim političkim strankama izdrži do kraja mandata, 2018. godine.

‘’Naša je želja da izdrži, a hoće li izdržati, najmanje ovisi o HDZ-u, jer imamo jasan i nedvosmislen stav o tome’’, rekao je Čović.

Ponovivši da svaki građanin može vidjeti funkcionira li vlast na razni BiH ili ne, odnosno funkcionira li parlament, Čović je naglasio da već odavno ne postoji parlamentarna većina i da se ona tvori od točke do točke dnevnog reda, što je neodrživo, posebno u zemlji koja želi da za godinu dana bude kandidat za EU i mora riješiti stotine tehničkih pitanja.

Stoga, kazao je, moraju razgovarati predstavnici stranaka, te se čeka povratak lidera SDA Bakira Izetbegovića iz Irana da bismo sagledali na koji način se neke stvari mogu ubrzati.

Na razini FBiH su već imali sastanak te istaknuli da oni koji su nadležni treba da nađu najbolja rješenja i provode određene operativne stvari.

‘’Za federalnu razinu vlasti smo ostavili rok od 10 do 15 dana da se završi sve ono što dugo stoji u parlamentu, odnosno to će biti preispitivano u izvršnoj vlasti i bit će usvojeno u parlamentu ‘’, rekao je Čović u izjavi novinarima, nakon razgovora s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

Kopirati
Drag cursor here to close